Annons
X
Annons
X

Jean Adebambo har glömts bort

LONDON Det här är så sorgligt.

Först två månader efter att Jean Adebambo, nyligen fyllda 46, tog sitt eget liv i södra London får jag reda på det.

Och detta via en liten affisch, bristfälligt upptejpad på en tegelvägg bredvid en pub högst upp på Portobello Road.

Annons
X

Ingenstans, varken bland den traditionella musikpressens alla dödsrunor eller i några av alla de dagstidningar jag ändå läser ganska noggrant, har det nämnts att en av de finaste rösterna och kompositörerna i den så urengelska genre som kallas Lovers Rock har gått bort under så tragiska omständigheter.

Det är egentligen väldigt märkligt men samtidigt så talande hur varenda obskyr rockbasist, countrysångare eller amerikansk jazztrombonist föräras med långa – oftast förhandsförfattade - hyllningar och fina bilder i, säg, The Guardian eller Mojo.

Men den allra svartaste - om man får uttrycka sig så - och unikt brittiska musikgenre som en gång i mitten av 70-talet döptes till Lovers Rock har fortfarande inte släppts in i vare sig historieböckerna eller i de kulturella finrummen.

De vita män i min ålder som oftast skriver musikhistorien har i sin autencitetshets aldrig accepterat den här musikens storhet. ”Genuin” jamaikansk dub är förstås något av det viktigaste de vet, men de reggaeballader som spelats in här i Storbritannien av andra generationens karibiska invandrare lever fortfarande sitt eget liv på piratradiostationer, egna klubbar och på några få specialetiketter.

Ändå är Lovers Rock det närmaste London har till en alldeles egen R’n’B; en varmt motståndslös reggae om kärlek i ett kallt klimat.

Den där affischen berättade att Jean Adebambo ska hyllas med en helkväll på Hackney Empire nu på söndag där nästan alla av de största rösterna sprungna ur denna unikt brittiska musikgenre uppträder: Janet Kay, Carroll Thompson, Dennis Bovell, Peter Hunningale, Sylvia Tella och Lorna Gee.

Vid sin bortgång försörjde sig Jean som hälsoinspektör.

Hennes mest klassiska singel Paradise kan du höra på skivbolaget Greensleeves utmärkta samlingsalbum This is Lovers Rock som gavs ut för två år sedan.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X