Annons
X
Annons
X

Jazzstjärnan Esbjörn Svensson död

En av Sveriges främsta jazzmusiker, pianisten Esbjörn Svensson, är död. Han dog efter lördagens dykolycka vid Ingarö i Stockholms skärgård.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Pianisten och jazzmusikern Esbjörn Svensson avled sent i går efter dykolyckan på Ingarö i Värmdö, söder om Stockholm. Han blev 44 år gammal. Esbjörn Svensson efterlämnar fru och två barn.

– Jag känner en fruktansvärd sorg. Det är en stor förlust av en mycket nära vän. Esbjörn var alltid glad och framåt. Han var oerhört kreativ och alltid bra att ha och göra med. Jag har alltid älskat att jobba med honom, säger Dragana Maksimovic, mångårig vän och medarbetare, till SvD.se.

Hon fick beskedet tidigt i morse om att Esbjörn Svensson dödförklarats strax före midnatt på lördagen vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons
X

– Jag tycker att det här är en lika stor förlust för svensk musik som när (jazzpianisten) Jan Johansson gick bort i en bilolycka. Jag ser Esbjörn som den största musikaliska talangen och kompositören som Sverige har haft.

Burkhard Hopper är gruppens manager i Tyskland. I ett pressmeddelande från söndagen skriver han:

”Esbjörn Svensson var den finaste människa jag träffat. Ödmjuk och respektfull - han lyste upp världen och hans musik inspirerade människor i jordens alla hörn”, skriver Hopper.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var i lördags som Esbjörn Svensson genomförde ett dyk vid Björkviks brygga tillsammans med en grupp och en dykledare. När gruppen stigit upp till ytan upptäcktes det att en dykare saknades.

  Esbjörn Svensson hittades svårt skadad på botten och fördes med ambulanshelikopter till Karolinska. Men sent på lördagskvällen stod alltså klart att hans liv inte gick att rädda.

  Polisen har underrättat Esbjörn Svenssons närmaste anhöriga. Utredarna avvaktar nu en rättsmedicinsk undersökning och kommer att undersöka dykutrustningen samt höra vittnen om olyckan.

  Esbjörn Svensson var en av Sveriges främsta jazzmusiker och har även gjort sig ett namn internationellt med gruppen Esbjörn Svensson trio, EST, bestående av trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund.

  Såväl skivor som konserter har blivit recensenternas favoriter. Bandet har funnit en stor publik inte bara i Sverige men också i Tyskland, Frankrike och USA.

  Esbjörn Svensson växte upp i det lilla samhället Skultuna utanför Västerås och var barndomsvän med bandkollegan Magnus Öström. På bandets hemsida säger Esbjörn Svensson att han började spela piano för att de inte hade något annat instrument hemma.

  Men det musikaliska påbråt fanns där från flera i familjen. Egentligen ville han spela trummor men när det visade sig att Magnus Öström valt trummor beslutade Esbjörn sig för att satsa på pianot.

  De två började spela tillsammans och Esbjörn har förklarat att eftersom de inte hade någon lärare utvecklades deras musik till något alldeles eget och personligt. På 1980-talet var duon eftertraktade som unga lovande kompmusiker på både svenska och danska jazzscener.

  De bildade band 1990 men det var först tre år senare som de träffade Dan Berglund och blev Esbjörn Svensson Trio. Samma år släpptes debutskivan When everyone has gone.

  Sedan dess har det blivit tio skivor varav den senaste, Live in Hamburg, släpptes i november 2007. Den bygger till stor del på material från den senaste studioplattan, Tuesday Wonderland. Att det blev en skiva av konserten i Hamburg var inget planerat. Esbjörn Svensson berättade i tidningen Dig Jazz att bandet var extra taggade att göra en riktigt bra spelning just den kvällen den 22 november 2006.

  Han konstaterade också att det är en helt annan känsla och frihet att spela inför publik och att kontakten med publiken gör att alla tre i bandet gärna sträcker ut lite extra.

  Esbjörn Svensson utnämndes 1995 och -96 till årets jazzmusiker och 1998 vann han en grammis som bästa kompositör. Bandet har också tillsammans tilldelats flera grammis och även fått ta emot priser utomlands. I höst var de uppbokade på flertalet konserter i runt om i världen, New York, Kanada runt i Europa och på Stockholms Jazz Festival.

  Deras musik har på de senaste skivorna med elektroniska effekter befunnit sig i gränslandet mellan jazz, rock och pop och har tilltalat en större skara än de trogna jazzlyssnarna. Enligt bandets hemsida är EST ett popband som spelar jazz. Och trots att bandet fått namnet Esbjörn Svensson trio ser de sig som ett jämlikt band utan den mer vanliga uppdelningen kapellmästare och kompmusiker.

  Hur minns du Esbjörn Svensson? svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X