Recension

Welcome 2 DetroitJay Dee - Welcome 2 Detroit

Under strecket
Publicerad
Annons

De som är bekanta med Jay Dee i samband med namn som Slum Village, The Roots och Erykah Badu vet att denna man rör sig smidigast i ett suggestivt hiphoplandskap, lika djupt funkigt som D&Angelos Voodoo och skimrande souligt som Jill Scotts debut förra året. När han här tar oss med på en visit till Detroits smutsigaste hiphopkvarter krävs det faktiskt ganska mycket av lyssnaren för att detta inte ska smälta ihop till en pömsigt oformlig hiphopmassa. Att han tar sig ett rejält illegalt bloss på omslagsbilden är lite signifikativt för albumets ganjalunkande tempo.
Men lyssnar man noga framstår Jay Dee som den genialiska hiphoparkitekt han faktiskt är. Welcome 2 Detroit är späckad med referenser till soulhistoriens alla grenar, en del kastade i ansiktet, en del sublima på gränsen till oigenkännbara. Att han ger sig på att göra en retroklingande cover på kanske tidernas vackraste låt: Donald Byrds klassiska
Think twice, och faktiskt kommer undan med det säger en del om hans styrka som producent. Däremot kunde han ha hållit tillbaka en del av utfyllnaden, bland annat ett brazilian groove-spår som faktiskt inte låter som något annat än en sen fyllefest hos grannen.
Lyssna även på: Bilal: Soul sista, Donald Byrd: Think twice.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons