Annons
X
Annons
X

Jättesatsning på järnvägar om de rödgröna vinner valet

De rödgröna har kommit överens om ett förslag att storsatsa på järnvägar, bland annat höghastighetsbanor. Satsningen, som kostar 207 miljarder kronor och enligt oppositionen är den största i Sverige sedan 1800-talet, ska bland annat finansieras med lån och kilometerskatt.

Den rödgröna oppositionen presenterar en plan för infrastruktursatsningar, partiledarna Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson medverkar.
Den rödgröna oppositionen presenterar en plan för infrastruktursatsningar, partiledarna Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson medverkar. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

De rödgröna partiledarna hoppas att satsningen ska göra det enklare att välja tåget framför flyget och öka Sveriges konkurrens i omvärlden. På en pressträff i en restaurang på Stockholms central presenterades utspelet.

– Det är smart, grönt och framtidsinriktat, säger Mona Sahlin, socialdemokraternas partiledare.

Satsningen innebär både tidigareläggning av redan beslutade projekt, och helt nya investeringar. Till dem hör en höghastighetsbanor mellan Stockholm och Linköping, och mellan Göteborg och Borås, via Landvetters flygplats.

Annons
X

Satsningen på järnvägen ska kosta sammanlagt 207 miljarder i nyinvesteringar, drift och underhåll fram till år 2021. 135 miljarder ska gå till nyinvesteringar.

Dessutom vill partierna satsa nio miljarder till satsningar på kollektivtrafik och cykeltrafik i städer, fem miljarder till kollektivtrafik i Stockholm och nio miljarder i en pott till hela landet. Den potten ska gå till investeringar i regionalt viktiga järnvägar, men i lågbefolkade områden.

– Vi har i utredningen nämnt bohusbanan och inlandsbanan, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jättesatsningen ska finansieras med anslagshöjning inom den befintliga budgeten, tidigarelagd trängselskatt på Essingeleden i Stockholm, intäkter från kilometerskatten och även lån på 54 miljarder.

  Mona Sahlin ser inga problem med lånefinansiering.

  – Lånefinansiering av stora projekt är inte fel, och det är tillåtet enligt budgetlagen, säger Mona Sahlin.

  Kommunerna ska dessutom stå för omkring 20 miljarder kronor i medfinansiering, bland annat genom att bygga resecentrum och tillfartsvägar till järnvägarna.

  – Redan nu står kommunerna i kö för att få investeringar som hälftenfinansieras av kommunen och resten kommer från staten. Så jag ser ingen fara med kommunernas vilja att vara med på det här.

  Kilometerskatten är tänkt att införas tidigast år 2013, och de rödgröna tänker sig en skatt på 1,40 per kilometer. Det tror de kommer att ge fyra miljarder kronor per år, och sammanlagt ska skatten ge 20 miljarder till infrastruktursatsningen.

  Finansminister Anders Borg kritiserar förslaget, och varnar enligt TT för att lånen som staten ska ta kan leda till höjda räntekostnader för hushållen på sikt. Borg menar att satsningen leder till att åtta av tio kronor i satsningen blir ofinansierade.

  – Det här är en ofärdig uppgörelse som riskerar att leda till att åtta av tio kronor är ofinansierade, kommenterar finansminister Anders Borg till TT.

  Han ser också en risk att staten måste låna mer pengar efter 2021 om höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg ska bli verklighet.

  Borg är också kritisk till kilometerskatten, som ska finansiera en del av satsningen och enligt de rödgröna ska ge fyra miljarder kronor om året till statskassan. Borg menar att det är mer rimligt att skatten ger knappt en miljard om året, om man räknar med att administrationskostnader blir höga, att staten går miste om vägtrafikavgifter och att kilometerskatten blir avdragsgill mot bolagsskatten.

  Annons
  Annons
  X

  Den rödgröna oppositionen presenterar en plan för infrastruktursatsningar, partiledarna Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson medverkar.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X