Analys

Carolina Neurath:Jättarnas dåligt tajmade maktkamp om Ericsson

Carolina Neurath

Ericsson har på senare tid varit bolaget maktsfärerna slagits om, men att ta rygg på investmentjättarna verkar inte vara särskilt lyckosamt. Senaste kvartalets Ericssonköp var en dålig tajming, inte minst för Investor.

Publicerad
Annons

På tisdagen kom ett glädjebesked till Wallenbergbolaget Investors aktieägare. Trots att den finansiella branden fortsätter att härja i Europa föreslås investmentbolagets ägare en ökad utdelning på 4,6 miljarder kronor. Under onsdagen däremot var det nog inte lika roligt att heta Investor.

Under det fjärde kvartalet har något som kommit att betraktats som en ”maktkamp” utbrutit mellan investmentjättarna Investor och Industrivärden. Handelsbanksfärens högbelånade maktbolag Industrivärden, har köpt 3 miljoner röststarka A-aktier i Ericsson. Investor har också utökat sitt inflytande genom köp av A-aktier men har dessutom, under samma period, köpt 9,7 miljoner B-aktier, en post som på tisdagen var värd drygt 650 miljoner kronor. På onsdagen, vid lunchtid, hade den minskat med nära 100 miljoner kronor i värde.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons