Jättarna vill samarbeta

Indien och Kina har enats om att försöka lägga gamla gränstvister bakom sig, och att fördubbla sitt nu snabbt växande handelsutbyte, de närmaste fem åren.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går undertecknade de två länderna en allmänt hållen ”väg- karta” för fortsatta diskussioner om gränsfrågorna. Det skedde när Kinas premiärminister Wen Jiabao besökte Indiens premiärminister Manmohan Singh i New Delhi.
”Vägkartan” beskrivs som det första av tre steg för att nå ett slutligt avtal om den i årtionden omstridda gränsdragningen i Himalaya. Mer konkreta förhandlingar återstår alltså innan ett historiskt gränsavtal är klart.
Men observatörer noterade att Kina i gårdagens gemensamma uttalande erkände Sikkim som en del av Indien. Det talades också mycket om ökat samarbete och ett brett ”strategiskt partnerskap” mellan de två snabbväxande ekonomierna - och toppmötet i New Delhi inföll just som relationen mellan Kina och Japan skakas av kinesisk ilska mot japansk historieskrivning.

– Vi ska bygga en bro av vänskap som ska förena våra två länder, en bro som ska leda oss båda mot framtiden, sa Wen Jiabao i går enligt nyhetsbyrån Reu- ters.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons