Jättarna står starka men de små pressas hårt

Byggaktierna tillhör årets vinnare på Stockholmsbörsen. JM har stigit runt 30 procent. Peab, NCC och Skanska har alla klättrat med cirka 20.

Under strecket
Publicerad
Annons

kommentar | Byggbolagen
En låg ränta, bra fart på bostadsförsäljningen och många planerade satsningar på anläggningsbyggen här hemma motverkar med råge en fortsatt tröghet vad gäller uppförandet av nya kontorsfastigheter.
Men om det ser starkt ut för byggjättarna är det betydligt kärvare för de mindre, nystartade byggbolagen, utanför börsen. Antalet konkurser är högt jämfört med flertalet andra industrigrenar, konstaterar branschförbundet Sveriges Byggindustrier i en färsk analys.

Vad som riskerar att stjälpa de mindre bolagen, ännu utan finansiella muskler, är låga marginaler och höga risker vid många projekt. De lokala byggmarknaderna kännetecknas av stora svängningar mellan åren. Det ökar risken för konkurser för de nya bolagen som ännu inte hunnit samlat så mycket pengar i sina lador.
Att de nya byggföretagen sticker ut i konkursstatistiken beror också på att många prövar lyckan i en bransch där det krävs förhållandevis små kapitalinsatser för att starta eget.
Positivt är däremot, enligt
statistik från Institutet för tillväxtpolitiska studier, att konkurserna i byggsektorn minskade med 7 procent till 857 företag i fjol. En stark byggmarknad spiller självfallet även över på telningarna.
Några konkurser med börsens byggjättar i centrum är förstås inte att vänta i brådrasket, med tanke på att de just nu gräver Sverigeguld.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons