Jäsande utmanare

Vi testar ”husölet” som bryggs med en tillsats av chokladmalt

Den svenska ölkulturen vinner ny terräng. Ölbloggare och specialistpubar sjunger mikrobryggeriernas lov , i motsats till bryggerijättarnas slentrianlager. SvD begav sig till uppstickaren Skebo Bruks bryggeri i Roslagen där nästa expansionfas just har inletts.

Under strecket
Publicerad
YVONNE ÅSELL
Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

N
är vi kör in på gårdsplanen framför den 300 år gamla industribygganden i Roslagen sitter de passionerade ölbryggarna Mats Rytterlund och Bengt Mattsson och dricker kaffe. De har besök och eftersom vi inte vill störa ser vi oss om i de pittoreska omgivningarna. Bredvid Skebo Bruksbryggeri rinner en porlande bäck där uttern brukar leka och hägern fiskar ibland. Fast det vi har kommit för att få veta mer om är de brygder som svalkar allt fler kvalitetsmedvetna strupar för varje år.

Det dröjer inte länge förrän Mats Rytterlund och Bengt Mattsson skakar hand med sina besökare som sätter sig i bilen och far därifrån. Samtliga ser väldigt nöjda ut, och vi får snart veta varför.

Annons
Annons
Annons