Annons
X
Annons
X

Jas Gripen kan avbeställas till 2014

Satsningen på nya Jas Gripen är nödvändig för vår försvarsförmåga, menar regeringen. Men i budgeten för 2013 står att planen kan avbeställas om Schweiz inte är med på köpet.

– Svensk säkerhetspolitik kan inte bygga på om ett annat land ställer upp eller inte, säger Peter Rådberg (MP).

Saab JAS 39 Gripen.
Saab JAS 39 Gripen.

”Det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld kräver att Sverige har ett försvar redo både till att skydda svenskt territorium och för deltagande i internationella insatser.”

Så inledde alliansens fyra partiledare den
debattartikel på SvD Brännpunkt där de berättade att de slutit ett partnerskap med Schweiz om anskaffning av nästa generations Jas Gripen.

– Det är viktigt för mig som försvarsminister att vi kan garantera en fortsatt svensk förmåga på det här området, sade Karin Enström på efterföljande
presskonferens.

Annons
X

Men i budgetpropositionen för 2013 som regeringen presenterade i torsdags är det delvis andra tongångar. ”Beställningen av utveckling och ombyggnation kan senast 2014 avbeställas för det fall att Schweiz eller annan nation inte har beslutat om anskaffning och beställning av minst 20 Jas 39 E.”

Moderaterna menar att beskedet inte är nytt, utan att förutsättningarna sett likadana ut hela tiden. Men Miljöpartiet anser att formuleringen tyder på att regeringen inte gjort någon egentlig analys av varför Sverige egentligen ska anskaffa nya plan.

– Det här är ett rent industriprojekt; man vill gynna Saab, säger Peter Rådberg, ledamot i försvarsutskottet för MP.

Han menar att om hotet mot Sverige hade varit vara reellt – då skulle vi köpa planen oavsett om Schweiz vill ha dem eller inte:

– Hotbilden ser nu ut att falla pladask om Schweiz skulle säga nej. Det är ett dubbelspel från regeringens sida, vilket jag tycker är ganska allvarligt. Svensk säkerhetspolitik kan inte bygga på om ett annat land ställer upp eller inte, säger han.

Cecilia Widegren (M), vice ledamot i försvarsutskottet, påminner om att förutsättningen för nya Jas Gripen är att utveckling sker med en strategisk partner.

– Försvarsberedningen lämnade ett besked 2008, riksdagen satte ned foten 2009. Försvarsmakten har sedan jobbat med olika scenarier för att se vilka beslut som är fattade, säger hon.

– Det finns både beslut i riksdagen och önskemål från försvarsmakten om en strategisk partner.

Men om vi nu har ett reellt hot mot Sverige som ”kräver” ett försvar – och Schweiz säger nej. Vad gör vi då?

– Sådana typer av scenarier kan inte jag spekulera i. Jag kommer inte att göra det heller.

Men om medborgare känner sig oroliga för att ett hot skulle föreligga mot Sverige?

– Försvarsmakten har bedömt att vi i dag har ett kvalificerat luftflygsystem som kommer att hålla till 2023–2025 för att möta den oro som kan finnas. Men ska vi ha ett kvalificerat luftflygsystem efter 2025 måste vi fundera över vad vi ska göra nu.

Cecilia Widegren menar att Miljöpartiet driver frågan eftersom de är emot anskaffning av nya Jas Gripen. Peter Rådberg påpekar att en ny
försvarsberedning just inlett sitt arbete och att regeringen borde ha inväntat dess resultat innan beslutet fattades.

– Vi vill inte ha den här satsningen. Men vi får samtidigt rätt i det vi sagt. Om det funnits en reell hotbild hade regeringen sagt att vi ska ha de här planen – oavsett om Schweiz ska ha dem eller inte, säger Peter Rådberg.

SvD har sökt försvarsminister Karin Enström för en kommentar.

Annons
Annons
X

Saab JAS 39 Gripen.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X