Järvarna blir fler i Sverige och världen

Fler vargar kan leda till att järven ökar i det svenska skogslandet. Döda vargar och lodjur ger näring för järven i dess arktiska hemländer. Nu inleds ett internationellt samarbete runt det minst kända av våra stora rovdjur.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Sverige tycks honorna ha varit framgångrika i sin fortplantning i år och antalet järvar beräknas till omkring 400. Det är en fortsatt ökning på väg mot rovdjurspropositionens etappmål, att 90 honor ska fortplanta sig årligen och järvarna bli 575 till antalet.

– Rent biologiskt, och strategiskt-politiskt, skulle siffrorna kunna vara lägre, säger Jens Persson vid Lantbruksuniversitetets Grimsö forskningsstation, som ordnat mötet mellan 160 rovsdjursforskare och -förvaltare från tolv länder.
Generellt är järven inte hotad. De största populationerna finns sannolikt i Ryssland, med över 20 000, och i Kanada. Metoder att räkna, över hela kontinenter och i mindre områden som i Norden, hör till ämnena under mötet.
Kinas kanske några hundra järvar drivs undan av stora exploateringar i deras områden. I delstaterna Montana och Idaho i USA, fragmenteras järvens livsmiljö av nya vägar och skidanläggningar med helikoptertrafik. Där handlar det om att bevara järven.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons