Annons

Jarmusch hotas av djävulsk nörd

Cannes Filmfestivalen går nu in på upploppet. Hetaste kandidaten för Guldpalmen är Broken Flowers av Jim Jarmusch. Men Sin City ligger inte långt efter.

Under strecket
Publicerad

Broken flowers av Jim Jarmusch är uppenbarligen det hetaste i Cannes i år. SvD:s utsända har inte lyckats komma in på någon av visningarna trots relativt god framförhållning, något som är väldigt ovanligt om man har ett presskort av typen ”rose pastille”, det näst finaste (det hierarkiska systemet på festivalen är ett kapitel för sig.)
Bill Murray på jakt efter den tid som flytt är i stort sett lika segertippad som Michael Hanekes Caché, men många gillar också David Cronenburgs A history of violence och de belgiska bröderna Dardennes socialrealistiska L‘enfant.

Dessa fyra filmer har konkurrens av Sin city, en hårdkokt actionrulle baserad på Frank Millers serienoveller, regisserad av Robert Rodriguez och Miller med inhopp av Quentin Tarantino. Rodriguez rev sitt medlemskort i amerikanska regissörsförbundet för att kunna dela uppgiften med Frank Miller, en uppoffring som gav resultat: Det är väldigt tydligt att varje bildruta har en grafisk förlaga, mer ”tecknade” än så här kan knappast rörliga filmbilder bli.
Bruce Willis, Clive Owen och Mickey Rourke är några av de hårdkokta invånarna i den dystopiska storstadsdjungeln, och Elijah Wood har tagit ett hälsosamt långt kliv bort från Frodo-rollen, här spelar han en djävulsk glasögonnörd med klor på fingrarna som äter (!) prostituerade.
Lite tröttsamt är det att alla kvinnor (Jessica Alba, Rosario Dawson med flera) har så väldigt lite kläder på sig, men man får väl sätta upp det på genrekontot. Väldigt snyggt och välgjort är det i alla fall.

Annons
Annons
Annons