Annons

Yukiko Duke:Japanskt nyord får grannländer att se rött

Chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga presenterade namnet på den kejserliga period som påbörjas när Japans kronprins Naruhito tillträder som kejsare den 1 maj.
Chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga presenterade namnet på den kejserliga period som påbörjas när Japans kronprins Naruhito tillträder som kejsare den 1 maj. Foto: Yohei Kanasashi/TT

Om en halv månad går Japan in i en ny tideräkning. Den ska heta Reiwa och betyder enligt expertgruppen som tagit fram namnet ”Vacker harmoni”. Men i grannländerna menar man förargat att det i själva verket betyder ”Japan styr”. Och i Australien har namnet fått en fastighetsmäklare att sätta nya rekord.

Under strecket
Publicerad

Japans kejsare Akihito abdikerar 1 maj, här tillsammans med kejsarinnan Michiko. Akihitos regeringsperiod går under namnet Heisei.

Foto: Nicolas Datiche/TT

Akihito efterträds av Naruhito, här tillsammans med frun Masako.

Foto: Koji Sasahara/TT

Den 1 maj abdikerar Japans kejsare, Akihito, och efterträds av sin äldste son, kronprins Naruhito. Prinsens trontillträde innebär inte bara att Japan får sin 126:e kejsare, utan även en ny tideräkning. Detta år kommer i Japan förvirrande nog att vara såväl 2019 som år 31 i Heisei-perioden och – från 1 maj och framåt – första året i Reiwa-perioden.

Bruket att enligt kinesiskt mönster räkna tid efter kejserlig regeringsperiod infördes i Japan i mitten av 600-talet. Namnet på regeringsperioden, nengo, ska återspegla förväntningarna på den, vilket gör valet av benämning till en grannlaga uppgift. Sedan det blev känt att kejsaren skulle abdikera, har en expertgrupp bestående av 14 framstående kännare av klassisk kinesisk och japansk litteratur valt mellan olika förslag. Enligt lagen om namn på regeringsperioder ska namnet bestå av två skrivtecken, som inte får vara vanligt förekommande i person-, plats- eller företagsnamn. Nej, det ska helst inte förekomma någon annanstans alls.

Annons
Annons
Annons