Annons

Japanska smaker i årets glögg

Nu är smaken på Årets glögg avslöjad. Men inspirationen kommer inte från något traditionellt svenskt julfirande utan från Japan. Årets smak består nämligen av den japanska citrusfrukten yuzu i kombination med kryddstark ingefära. Yuzu är en citrusfrukt som odlas i Japan och dess smak kan enklast beskrivas som en blandning av grapefrukt och mandarin.

SvD
Publicerad
Foto: BLOSSA

Efter att ha haft årgångsglögg med smak av allt från saffran och kaffe till blåbär har Blossa i år hämtat inspiration från Japan och gett glöggen smak av den japanska citrusfrukten yuzu.

Yuzu äts inte färsk, eftersom den är väldigt sur och fylld med kärnor, utan pressas istället till juice. Juicen används sedan som smaksättning av såser, vinäger, drycker och marmelad i de östasiatiska köken. Även yuzufruktens skal tas tillvara och används som dekoration till mat eller i kanderad form.

Till årets glögg ska 7 000 liter juice ha gått åt. Glöggen har även kryddats med de traditionella glöggkryddorna, vilket innebär att kombinationen av yuzu, ingefära och kryddorna ger en bra balans mellan sötma och syrlighet.

Annons

– Det söta ger en bra balans till syran i glöggen. Mild ost med fikonmarmelad eller en tallrik med färsk och torkad frukt, som vinteräpplen, mandariner, sharon och dadlar passar utmärkt till, säger Åsa Orsvärn, chief blender på Blossa.

svd.se

Annons
Annons
Annons
Foto: BLOSSA Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons