Annons

Japanska på fritiden – ja tack!

JAPAN ÄGER. Superkrafter inspirerade av mangafigurer är en självklar del av många svenska barns fantasivärld. De är uppväxta med japanska tv-spel, mangaböcker och animefilmer. Nästa steg är att lära sig japanska. På Medborgarskolan är de yngsta eleverna mellan 10 och 12 år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Agnes Svensson och Sofie Santos tittar i den japanska tidningen Kera tillsammans med sin lärare på Medborgarskolan, Yoko Hirohata Schön, Bilder på japanska popband som The Gazette och An Café och inspirerande mode i Lolita-stil lockar till skratt.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 1 av 9

Japanskt ordförråd. Sofie Santos visar upp de kort hon varit först att fånga i läraren Yoko Hirohata Schöns ordlek. I bakgrunden syns Mårten Augustsson som gjorde en strong insats och kammade hem flest kort av alla.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 2 av 9

Yoko Hirohata Schön är lärare på Medborgarskolan som var först med att starta en grupp i japanska för riktigt unga elever, 10-12 år. Förutom denna grupp finns ett antal grupper i japanska för tonåringar.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 3 av 9

Molly Larsson har nyckelknippan full av mangafigurer. I Japan ser man både barn och vuxna, män och kvinnor, med söta figurer i nyckelringen eller som mobilsmycke.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 4 av 9

Japansk väska.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 5 av 9

Popbandet The Gazette är Sofie Santos favorit. Hon ska se bandet när familjen åker till Japan i sommar.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 6 av 9

Boken Japanese for young people används både i Medborgarskolans kurs i japanska för 10–12-åringar och på högstadiet i Qvarnholmens skola.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 7 av 9

Japanska med västerländska tecken (rōmaji).

Foto: INGVAR KARMHEDBild 8 av 9

Japanska mangaserier. Från vänster: Naruto, One Piece, Sailor Moon och Card Captor Sakura.

Bild 9 av 9

Japanska tecknade figurer som Pokémon och Supermario har introducerat många barn till japansk populärkultur. Japanen Hayao Miyazakis filmer (Min granne Totoro med flera) är älskade av både barn och vuxna. Många svenska barn går igenom en period när de slukar mangaböcker, ser animefilmer och ritar teckningar med figurer som har mangafigurernas karakteristiskt stora ögon.

En del ungdomar har en fas när de är hängivna fans till japanska popgrupper. Att börja med någon kampsport kan vara ett annat sätt att koppla ihop sin fantasivärld av superkrafter med en sportgren. Ofta lockar filosofin bakom kampsporten och alla ritualer som omger den också. Lolitamodet (med bland annat korta vippiga kjolar) som sprider sig i väst har sitt ursprung i mangaserierna.

Annons
Annons
Annons