Annons
X
Annons
X

Japansk superubåt hittad vid Hawaii

En forskargrupp på Hawaii bjöds på ett överväldigande fynd. På 700 meters djup utanför Oahu uppenbarade sig den japanska ubåten I-400 – ett tekniskt underverk av sin tid.

Forskare på Hawaii har återfunnit en japansk ubåt från andra världskriget på botten av Stilla havet.
Forskare på Hawaii har återfunnit en japansk ubåt från andra världskriget på botten av Stilla havet. Foto: REUTERS

Det tog mer än ett halvt sekel men nu har det militärhistoriska mysteriet äntligen blivit löst, uppger Huffington Post. På mer än 700 meters djup utanför Hawaiianska ön Oahu hittades den japanska ubåten I-400 från andra världskriget.

Fyndet gjordes av Terry Kerby, en rutinerad undervattensutforskare vid Hawaii Undersea Research Laboratory, HURL, och ubåtsexperterna James Delgado och Hans Van Tilburg från National Oceanic and Atmospheric Administrations, NOAA.

**
På Hawaii-universitets hemsida
** beskrivs ubåten som ”längre än en fotbollsplan”, en storlek som gör den till en av de största ubåtarna som byggts innan atomubåtarna gjorde entré på 60-talet. Den 122 meter långa ubåten hade kapacitet att röra sig under ytan ett och ett halvt varv runt jorden utan att tanka och hade plats för tre kraftfulla bombplan med en bombkapacitet på 816 kilo vardera.

Annons
X

– I-400:an har funnits på vår ”att hitta”-lista en tid. Den var den första av bara tre i sitt slag, så det är en unik och väldigt historisk u-båt, säger Terry Kerby, en rutinerad undervattensutforskare vid Hawaii Undersea Research Laboratory, HURL, som ledde operationen.

Operationen genomfördes med avancerade ekolod-verktyg. Men att ubåten skulle finnas just där den påträffades överraskande teamet.

– Att hitta den där vi gjorde var totalt oväntat. All vår forskning visade att den skulle ligga längre ut till havs. De avvikelser som syntes på vår bottenkarta kan vara allt från vrak till klippor – du vet inte vilket innan du är där, säger Terry Kerby på Universitetet i Hawaiis hemsida.

I slutet av andra världskriget beslagtog amerikansk flotta fem japanska ubåtar, inklusive den nu hittade, och förde dem till Pearl Harbor för inspektion. Men när Sovjet 1946 krävde att få se ubåtarna med hänvisning till en politisk överenskommelse vid krigsslutet, beslutade USA:s flotta att sänka båtarna utanför Oahu. Man befarade helt enkelt att avancerade tekniska kunskaper skulle hamna i Sovjets händer.

HURL har i och med detta senaste fynd lokaliserat fyra av de fem försvunna ubåtarna. Ubåten upptäcktes i augusti.

Annons
Annons
X

Forskare på Hawaii har återfunnit en japansk ubåt från andra världskriget på botten av Stilla havet.

Foto: REUTERS Bild 1 av 2

Fartyget var ett tekniskt underverk som skapats för att attackera Panamakanalen.

Foto: REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X