Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Your name Ungdomar byter kroppar i japansk supersuccé

Makoto Shinkai kallas för ”Den nya Miyazaki”. ”Your name” är den näst mest sedda filmen på bio i Japan någonsin. Anime som genre kan högaktningsfullt strunta i en del logiskt tjafs – friheten och ansvaret till sådant håller raffinerad balans här.

Foto: Triart
Biovåren 2017

Your name

Regi
Makoto Shinkai
Genre
Animerat
Manus
Makoto Shinkai
Medverkande
Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita
Längd
1 tim 46 min

Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

Själv tycker Makoto Shinkai, författare, tecknare, grafiker och regissör av högt skattad anime att hans senaste film gott kunde ha jobbats på lite mer. Två år var för lite, är hans utvärdering. Den återkommande honnörstiteln ”Den nye Miyazaki” finner han i både stort och smått ”övervärderande”.

Trots detta har ”Your name”, efter Shinkais egen romanförlaga, jämförts med och rentav tangerat de legendariska Ghibli-hitsen i reda publiktal. Efter ”Spirited away” är det faktiskt Japans mest sedda film någonsin. Och nu är den här.

Genren är seishun eiga, ungdomsfilm, samt en rejäl dos övernaturlighet. Det börjar med att landsbygdstjejen Mitsuha önskar att hon vore kille och bodde i Tokyo. Vips blir det så. Taki heter Tokyokillen som lika plötsligt hamnar i Mitsuhas kropp. Då och då återvänder de till sig själva, för att snart ryckas väck igen.

Annons
X

Först tror de två att det handlar om drömmar men av sin omgivning får de veta att de betett sig underligt. För att de ska ha koll på vad som händer på ”andra sidan” börjar de kommunicera via anteckningar. En komet finns också med i bilden, av så dramatisk art att det även blir en bit katastroffilm i mixen.

Anime får ju lov till en massa som annan film inte får.

Turerna är många; en och annan gång stoppade man gärna och spolade tillbaka en minut för att hänga med. Att sådant inte går (i alla fall på bio) placerar oss på ganska samma plan som det omtumlade tonårsparet, vilket nog precis var meningen. Anime får ju lov till en massa som annan film inte får, till exempel högaktningsfullt strunta i en del logiskt tjafs. Friheten och ansvaret till sådant håller raffinerad balans här.

”Your name” visas både dubbad och i original. Originalet anbefalles varmt. De utsökt detaljerade penseldragen – på såväl manussidan som via de fantastiska bilderna – underskattar inte tittarens intelligens; ej heller, därmed, hens läskunnighet.

”Your name” har svensk biopremiär den 12 april.

Annons
Annons
X
Foto: Triart Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X