Japansk hjärngympa blev kult

Ett japanskt sifferpussel har blivit kult bland britterna som under de senaste månaderna har drabbats av ett nytt spelberoende. I sin erövring av världen är det nu dags för Sverige. Inom kort börjar SvD publicera sudoku.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sudoku heter den senaste flugan i avdelningen hjärngymnastik. I tidningar dök sifferkorsordet upp i Japan redan 1984. Men sedan brittiska dagstidningen The Times publicerade sin första sudoku i november 2004 har det formligen exploderat i landet. Brittiska medier har kallat det lätt beroendeframkallande spelet för det 21:a århundradets Rubiks kub.

– Det är en otroligt stor subkultur i England, som troligen är det största sudoku-landet i världen efter Japan, där spelet verkligen är kult. Många andra länder har också organiserat stora tävlingar, säger Paul Vaderlind, matematiker på Stockholms universitet och författare av flera matematiska pysselböcker.
Namnet sudoku är japanska och består av de två ordleden su och doku som direkt översatt betyder ungefär siffra och stå ensam. En något vag antydan om vad spelet går ut på.
Det spelas som regel på ett kvadratiskt nät med nio rutor på varje ledd. Detta nät delas i sin tur in i mindre fält, så kallade regioner, om tre gånger tre rutor. I ett varierande antal
rutor finns siffror ifyllda på förhand, de så kallade givna siffrorna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons