Annons
X
Annons
X

Japansk flagga på omstridda öar

Kina riktar en ”skarp protest” mot Tokyo efter de japanska nationalisternas landstigning, uppger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua enligt AFP. Kina upprepar också sitt krav på att Japan omedelbart slutar kränka Kinas territoriella suveränitet.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Tjugo båtar med japanska nationalister och politiker kom tidigt i dag till en ögrupp som står i centrum för en konflikt mellan Kina och Japan.

Nio aktivister simmade i land och hissade den japanska flaggan. Det här ledde snabbt till anti-japanska protester i sex kinesiska städer, rapporterar AFP och Reuters.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett hundratal personer samlades utanför det japanska konsulatet i Kanton där de viftade med kinesiska flaggor och ropade ”Japan, ut från Diaoyo-öarna”. Ytterligare demonstrationer rapporterades från städerna Shenzhen, Qingdao och Harbin.

  Annons
  X

  Gruppen aktivister hade inte fått tillstånd från Japans regering att gå i land på öarna, som staten hyr av privatpersoner. Den omkring 100 personer starka konvojen inkluderade dock flera parlamentsmedlemmar och lokalpolitiker.

  Enligt Japans biträdande utrikesminister är det praxis att bara regeringssändebud landstiger, men att det ”principiellt är ok för japaner att besöka japanskt territorium.”

  Ingen officiell reaktion på landstigningen har rapporterats från Kina.

  I fredags deporterade Japan, som kontrollerar ögruppen, kinesiska aktivister därifrån och i går krävde Kina att Japan ”omedelbart slutar kränka Kinas överhöghet”. Båda länderna gör anspråk på öarna som kallas Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina.

  Tokyo TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X