Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Kasai är en krog för partygäng, inte ett ställe där du bjuder svärfar på middag, tycker Viggo Cavling. Foto: Kasai
Mat & dryck

Japansk dinner club med lång brinntid

Viggo Cavling har ätit sig igenom nyöppnade Kasai på Östermalm och konstaterar att krögarna hittat en vit fläck på stans krogkarta.

Vad ska vi dricka till maten?

Annons
X

– Vi brukar rekommendera champagne.

Ibland räcker det med en mening för att jag ska gilla en krog. Jag menar, ett ställe som vågar vara tydliga med att detta är en partykrog där man dricker bubbel för att det är fredag. Eller tisdag, eller ja, bara för att ett glas champagne aldrig blir fel.

Paolo Roberto har sagt att man behöver en anledning för att dricka champagne. Det sa han när han ville göra reklam för sin egen prosecco. Men jag tycker inte att kolsyrat vin från Italien är lika gott som bubbelvin från Frankrikes mest blåsiga hörn.

Det här är en krog för partygäng. Du kan också gå hit med en dejt, men det är inget ställe du bjuder svärfar på middag för första gången.

Men tillbaka till Kasai. Krogen har tagit över lokalen på Linnégatan 18 som en gång i tiden hette Hotellet och var juvelen i familjen Ahlboms krogimperium. Det var några år sedan jag var här. Kanske femton, om jag ska var ärlig.

De Stockholmskrogar som ligger närmast Kasai är East och Farang enligt Viggo Cavling.
De Stockholmskrogar som ligger närmast Kasai är East och Farang enligt Viggo Cavling. Foto: Kasai

Lokalen har genomgått ett ansiktslyft och ansvarig för detta är designbyrån Stylt Trampoli i Göteborg. Färgen som gäller för det nya rummet är svart som synden. Nej, svart som japansk aska. Kasai betyder eld eller glöd. Det svarta är alltså bränt cederträd, en uråldrig japansk behandling av trä som gör det mer tåligt. Tyvärr tycker jag inte att finishen är perfekt när jag synar trädetaljerna och möblerna på nära håll. Men vem går på krogen för att detaljstudera fogarna där soffan möter golvet?

Gillar du att det händer crazy grejer under middagen är det till källaren du ska gå.

Det svarta rummet med sin glödande belysning skapar en avspänd och lyxig stämning. Det här är en krog för partygäng. Du kan också gå hit med en dejt, men det är inget ställe du bjuder svärfar på middag för första gången. Du kan gå till Kasai med dina säljare för att fira senaste toppsiffrorna, men viktiga
affärsmöten bör du lägga på lugnare krogar.

När en gäst kommer in på Kasai skriker alla i personalen "Irasshaimase". Detta innebär att du är välkommen till krogen. Tydligen är detta vanligt på japanska partykrogar i USA och, förstås, Japan. Kasai är min "Irasshaimase"-debut och nu när jag begripit innebörden måste jag säga att det är en trevlig sedvana.

Bakom Kasai återfinns tre personer: Paulo Fagundez, Jerry Forsberg och Felix Granander. De har tidigare jobbat på Café Opera och planen tycks vara att skapa en liknande stämning här, men en smula mer vuxen. Alltså mer underhållning och mindre stökigt klubbhäng. Trots detta vill Kasai vara en Dinner Club och tydligast blir detta i den ännu inte invigda källaren. Där ska det bli ett slags Cirque du Soleil med geishor och aerialister som utför konster uppe i luften eller framför middagsborden. Gillar du att det händer crazy grejer under middagen är det till källaren du ska gå. Men stämningen i vanliga matsalen räcker gott för mig.

Vi inleder med varsin drink och min "I’m sorry Miss Daisy" smakar som outspädd saft med gin. Å andra sidan är mitt sällskaps "Barrel Aged Singapore Sling" riktigt god.

Köket vilar på tre ben: sushi-sahami, enklare rätter med ett ben i Japan och ett i Kalifornien. Vi inleder med ett gäng förrätter. Pilgrimsmusslan är kanske kvällens svagaste rätt. Syran är skyhög och texturen i musslan sladdrig. Kylskåpskallt skaldjur blir alltid fel. Mycket bättre tycker jag om sashimin på lax, den är pigg och elegant. Ännu bättre är Yellow Tail Tiradito med eldiga kryddor såsom citrusponzo och serranochili. En riktigt fräsch fiskrätt.

Vi kör vidare med tonfisksallad och gurksallad. Den senare är en liten men tät historia med sesamfrö, rädisa och sjögräs. Funkar. Ett snäpp upp i betyg, 4, får den generösa tonfisksalladen. Gillar de frasiga grönsakerna och att det är rejält med krut i wasabisåsen.

Kasai är japansk mat med ett ben i Kalifornien, liknande grunden i globala krogkoncept som Nobu.
Kasai är japansk mat med ett ben i Kalifornien, liknande grunden i globala krogkoncept som Nobu. Foto: Kasai

Biffcarpaccio med vietnamesisk nuoc cham-sås och rikligt med nötter för att ge tuggmotstånd är nästa rätt. Vacker att se på men en besvikelse i gommen. Vi avrundar denna matorgie med två sorters grillat kött: short ribs och wagyubiff. Det första är smarrigt och framkallar samma känsla som när du äter dillchips. Det är svårt att sluta förrän påsen är helt tom och det smakar förstås bäst när du skippar kniv och gaffel och slevar in maten med händerna. Wagyubiff är en elegant liten portion med något som påminner om pepparrot på toppen på en bädd av tunna stickor av rättika och rädisa. Det syrliga balanserar fint upp det söta och möra köttet.

Helt klart har krögarna hittat en vit fläck på Stockholms allt mer kompakta krogkarta.

Nu är vi inte alls hungriga längre, men tar ändå in Kasais dessertlåda, som består av lite allt möjligt. Bland annat en klarvit pannacotta vars konsistens påminner om en disksvamp. Smaken är bättre, men vi föredrar ändå chokladen som kommer i två variationer.

Personalen är ännu inte finkalibrerad som ett schweiziskt lyxur, men alla kan menyn och vet vad kockarna gör i köket. Servicen tillför också rätt mängd energi till bordet, vilken är en av de svåraste konsterna när det gäller att driva en krog.

Så hur kommer det då att gå för Kasai i framtiden?

Helt klart har krögarna hittat en vit fläck på Stockholms allt mer kompakta krogkarta. Japansk mat med ett ben i Kalifornien är grunden i globala krogkoncept som Nobu. De Stockholmskrogar som ligger närmast Kasai är East och Farang.

Förutom sin mystiska källare har Kasai även en enorm innergård. Här får det plats rejält med folk och nästa sommar lär det vara smockfullt så fort solen tittar fram.

Kasai kommer funka fint även om jag är skeptisk till aktiviteterna i källaren. Men vem är jag att döma något jag aldrig sett och troligen aldrig kommer få uppleva? Kasai är alltså en eld som sannolikt kommer att glöda länge i Stockholm.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen