Annons

Japansatsning utan fokus

Vykort från Japan.
Vykort från Japan. Foto: Etnografiska museet
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det vackra japanska tehuset i Etnografiska museets trädgård fyller 25 i år, och dess föregångare skulle ha fyllt 80, om det inte hade förstörts i en brand i slutet av 1960-talet.
En sorts dubbeljubileum, alltså, vilket har föranlett museet att uppmärksamma Japan i en utställning med den något kryptiska titeln Japan äger rum.
Den börjar i gallerigången bort till den stora utställningssalen med bilder och föremål, flera utsökta, som har anknytning till de båda tehusen.
Den fortsätter med en rad föremål av olika slag, ur egna och ur privata samlingar.
Här finns verktyg som använts av de japanska hantverkare som byggde tehusen, här visas exempel på hantverkstekniker, delar ur en äldre samling av japonica av mer traditionellt slag – en samurajrustning, parerplåtar från svärd, netsukeknappar och så vidare – och en monter med förpackningar, som i Japan kan vara minst lika mycket konstverk som innehållet.
Vidare visas en konstruktion av svenska KTH-studenter på temat compact living, och i några tyvärr bristfälligt textade bildspel berättas om hur den japanska arkitekturen påverkat och påverkar den nordiska.
Slutligen visas ett stort antal dockor, stora och små, gamla och nya, traditionella och moderna, sofistikerade och kitschiga, egna och inlånade.
Låter det spretigt? Det är just vad det är. Vad museet egentligen vill ha sagt med utställningen förblir oklart, och det är synd.
Intresset för Japan är stort och det måste finnas mycket att berätta om den japanska kulturen, och inte minst influenserna mellan Japan och den övriga världen, alltifrån det sena 1800-talets japonism till dagens vurm för manga och anime, och för den delen spektakulära tatueringar. Allt detta hade varit värt ett mer genomtänkt upplägg.
Som läget nu är får man förmodligen mest ut av Etnografiskas Japansatsning om man för det första prickar in teceremonin i tehuset, och för det andra fördjupar sig i kalendariet som bjuder på ett omfattande program.

Annons
Annons
Annons