Japans kejsare sörjer krigsoffer

Under strecket
AFP, TT
Publicerad
Annons

Saipan Japans kejsare Akihito sade i går att han sörjer alla krigsoffer, oavsett nationalitet. Han gjorde det på platsen för ett avgörande slag under andra världskriget - som ännu 60 år senare hämmar grannsämjan i Asien.
Akihito, vars far Hirohito sågs som en gud under Japans er- övring av Asien, sade att hans hjärta värker när han tänker på lidandet på den USA-administrerade ön Saipan, där hundratals japanska civila under andra världskriget kastade sig från klippor för att slippa överlämna sig till fienden.
Kejsaren betonade symboliken i att han och kejsarinnan Michiko nu reser utomlands på 60-årsdagen av andra världskrigets slut. 50-årsdagen ägnade kejsaren åt att besöka minnesmärken i Japan.

– Den här gången ska vi på platser bortom våra stränder sörja och hedra alla dem som förlorade sina liv i kriget, sade han före avfärden till Saipan.
Japans relationer med Kina och Sydkorea har försämrats i år. Seoul och Peking har åter anklagat Tokyo för att släta över de japanska grymheterna i kriget, bland
annat i en nyutgiven japansk lärobok.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons