Japan tar första steget mot 4G

I Europa och USA har de nya 3G-näten just kommit igång. I Kina funderar regeringen fortfarande på hur 3G-licenserna ska fördelas och vilken teknik man ska välja.

Under strecket
Publicerad
Annons

Men i Japan har mobiloperatören NTT Docomo nu tagit ytterligare ett stort steg framåt i utvecklingen av 4G. Målet är att få fram nya mobilnät som ger betydligt högre överföringshastighet av data än 3G-näten.
Därigenom ska näten också öppna för en rad nya tjänster där man kan hantera video med hög kvalitet och andra krävande funktioner i stort sett var man än är.

Med de nya försöken följer NTT Docomo, som tillsammans med huvudägaren NTT är Japans variant av Telia, sin enkla strategi att alltid vara först med ny teknik. NTT Docomo var också långt före alla andra telebolag med att lansera 3G i slutet av 2001.
I nya tester har NTT Docomo lyckats överföra data till mobiler i ett försöksnät för 4G med en hastighet av 1 Gbit/s. Överföringen skedde medan man körde runt med en hastighet av 20 kilometer i timmen. Jämfört med ett tidigare försök för två år sedan var överföringshastigheten tio gånger högre. Den var samtidigt 500 gånger högre än vad de nuvarande 3G-näten klarar.
Vad man teoretiskt får ut och vad den
faktiska överföringshastigheten är i verkligheten är nu långt ifrån samma sak. När det gäller 4G är det dessutom oklart om det alls kommer att bli någon ny världsstandard som telebolagen ansluter sig till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons