Annons

Japan ska bli störst på robotar

Den 7 april 2003 var vilken dag som helst för övriga världen. Men för Japan betydde det bara en sak: då föddes Astro Boy, en robotpojke skapad av serietecknaren Tezuka Osamu.

Under strecket
Publicerad

Men 1951, när Astro Boy gjorde sin debut i ett seriemagasin, var detta datum fortfarande framtid. 1963 blev den populära och godhjärtade robotpojken tecknad serie på tv. Därmed kom Astro Boy att påverka generationer av japaner och deras syn på mänskliga robotar.

Nu har verkligheten nästan hunnit ikapp den gamla framtidsvisionen. På Robodex, världens största robotutställning, som hölls i Yokohama i våras, firades Astro Boys födelse med en tidigare aldrig skådad samling robotar. Och det rör sig inte om industrirobotar, utan robotar som ska ”leva” tillsammans med och hjälpa människor - hemma, på arbetet, på sjukhus och vårdhem. De flesta har inte lämnat forskarnas labb ännu. Men några är redan i serieproduktion eller mogna för att ta steget ut på en marknad som år 2010 kommer att vara värd 25 miljarder dollar, enligt den japanska robotföreningen Jara.

Annons
Annons
Annons