X
Annons
X
I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura. Han beskriver sin rollfigur som driven och fokuserad. ”Han hade hela Japans ära i ryggsäcken, så om han förlorade var han redo att utföra harakiri på grund av pressen han kände.”
I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura. Han beskriver sin rollfigur som driven och fokuserad. ”Han hade hela Japans ära i ryggsäcken, så om han förlorade var han redo att utföra harakiri på grund av pressen han kände.” Foto: Allis Nettréus

Japan minns landsmannen som försvann i Stockholm

Långläsning

På Stadion samlades tvåhundra kostymklädda statister under en påkostad, japansk tv-inspelning tidigare i veckan. I fokus för historien står "japanen som försvann" under de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Maratonlöparen Shiso Kanakuri dukade under för värmeböljan som drabbade OS-spelen i Stockholm 1912. Han bröt loppet i Sollentuna och vilade upp sig hemma hos familjen Petré, för att dagen därpå lämna landet utan att meddela arrangörerna. Ingen skam över Kanakuri för att han aldrig gick i mål, det gjorde nämligen inte ens hälften av de som startade. Men att Kanakuris slarv med pappersarbetet skulle leda till att han blev en gåtfull skröna i svensk journalistik och litteratur kunde han väl aldrig ana.

I essäboken "Japanen som försvann" (1953, nyutgåva 2018) skriver till exempel den tidigare SvD-journalisten och författaren Bo Grandien följande om Kanakuri: "Ingen fick någonsin reda på vad det blev av honom, om det över huvudtaget blev någonting kvar av honom, ty han försvann fullständigt."

Läs även

I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura. Han beskriver sin rollfigur som driven och fokuserad. ”Han hade hela Japans ära i ryggsäcken, så om han förlorade var han redo att utföra harakiri på grund av pressen han kände.”

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 14

Den japanska tv-serien ”Idaten” (översättning ”briljant löpare”) handlar om Japans OS-historia och tar avstamp i Stockholms OS-spel 1912. Filmteamet består av cirka 100 svenska medarbetare och 65 japanska.

Foto: Allis Nettréus Bild 2 av 14

Att allting ska vara så historiskt korrekt som möjligt har motiverat att uppemot 800 ton grus forslats till Stadion eftersom löparbanorna på den tiden var baserade på kolstybb, innan man gick över till syntetmaterial.

Foto: Allis Nettréus Bild 3 av 14

Inför inspelningen på Stadion har det japanska teamet tagit drönarbilder över arenan och byggt upp delar av den i datorer med hjälp av visuella effekter.

Foto: Allis Nettréus Bild 4 av 14

Filmteamet består av cirka 100 svenska medarbetare och 65 japanska.

Foto: Allis Nettréus Bild 5 av 14

Varje scen filmas ur olika vinklar av fem kameror som manövreras av lika många fotografer och operatörer, vilka svarar under tre regissörer. Huvudregissör är Tsuyoshi Inoue.

Foto: Allis Nettréus Bild 6 av 14

I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura till vänster. Till höger japanske film- och tv-regissören Tsuyoshi Inoue.

Foto: Allis Nettréus Bild 7 av 14
Foto: Allis Nettréus Bild 8 av 14

Stadion i Stockholm har fyllts av cirka 200 statister som ska föreställa atleter från olika länder och välbärgade innerstadsbor som gick på OS-invigningen den 6 juli. I verkligheten var det omkring 25 000 åskådare på läktarna.

Foto: Allis Nettréus Bild 9 av 14

”Det är kul att filma här på Stadion för jag brukade tävla här när jag var liten när vi hade spel mellan de olika innerstadsskolorna”, säger skådespelaren Edvin Endre som spelar en OS-volontär som hjälper den japanska delegationen. 

Foto: Allis Nettréus Bild 10 av 14

Kostymören Katja Watkins är en av 165 filmarbetare i det svensk-japanska teamet som återskapar historien.

Foto: Allis Nettréus Bild 11 av 14

När öppningsceremonin spelades in gick hundratals statister i paraden, iklädda 1912 års sportmode. Flera av dem är riktiga atleter från olika idrottsföreningar.

Foto: Allis Nettréus Bild 12 av 14

Den 192 man starka svenska uppvisningtruppen i gymnastik tågar in på Stadion 1912. Ledare för truppen var den legendariske scoutchefen Ebbe Lieberath.

Foto: TT Bild 13 av 14

Japanske maratonlöparen Shizo Kanakuri som kom bort vid olympiaden 1912 återkom Stockholm efter 55 år och mottogs prins Bertil på slottet. T. v. tolken Yuriko Hedberg. 

Foto: Svenskt Fotoreportage / IBL Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X