I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura. Han beskriver sin rollfigur som driven och fokuserad. ”Han hade hela Japans ära i ryggsäcken, så om han förlorade var han redo att utföra harakiri på grund av pressen han kände.”
I rollen som maratonlöparen Shiso Kanakuri syns skådespelaren Kankuro Nakamura. Han beskriver sin rollfigur som driven och fokuserad. ”Han hade hela Japans ära i ryggsäcken, så om han förlorade var han redo att utföra harakiri på grund av pressen han kände.” Foto: Allis Nettréus

Japan minns landsmannen som försvann i Stockholm

På Stadion samlades tvåhundra kostymklädda statister under en påkostad, japansk tv-inspelning tidigare i veckan. I fokus för historien står ”japanen som försvann” under de olympiska spelen i Stockholm 1912.

Publicerad

Maratonlöparen Shiso Kanakuri dukade under för värmeböljan som drabbade OS-spelen i Stockholm 1912. Han bröt loppet i Sollentuna och vilade upp sig hemma hos familjen Petré, för att dagen därpå lämna landet utan att meddela arrangörerna. Ingen skam över Kanakuri för att han aldrig gick i mål, det gjorde nämligen inte ens hälften av de som startade. Men att Kanakuris slarv med pappersarbetet skulle leda till att han blev en gåtfull skröna i svensk journalistik och litteratur kunde han väl aldrig ana.

I essäboken ”Japanen som försvann” (1953, nyutgåva 2018) skriver till exempel den tidigare SvD-journalisten och författaren Bo Grandien följande om Kanakuri: ”Ingen fick någonsin reda på vad det blev av honom, om det över huvudtaget blev någonting kvar av honom, ty han försvann fullständigt.”