Japan ”köper” stöd för valfångst

Under strecket
Publicerad
Annons

Japan gjorde i går ett försök att ta kontroll över det pågående mötet i Sydkorea inom Internationella valfångstkommissionen (IWC). Försöket misslyckades dock när japanerna förlorade en viktig omröstning.
Japan utnyttjade samma taktik som landets representanter använt sig av tidigare. De lade fram ett förslag om att ändra procedurerna så att hemlig omröstning blir tillåten.
Detta kan låta oskyldigt, men det skulle med stor sannolikhet ge Japan fler röster än öppna omröstningar.
På senare år har många småstater i Västindien, Stilla havet och Västafrika anslutit sig till IWC, trots att merparten av dem inte tidigare visat något påtagligt intresse för valar.
Ännu märkligare är att de flesta av dem har anslutit sig till den valfångstvänliga falangen inom IWC.

Enligt många bedömare är orsaken enkel: Japan har ”köpt” dessa länder med biståndspengar. Avsikten är att på sikt få en klar majoritet i IWC för att häva det 19 år gamla moratoriet mot kommersiell valfångst.
Problemet är att flera av småländerna drar
sig för att öppet hamna på kollisionskurs med USA, Australien, Storbritannien och andra mäktiga länder som motsätter sig kommersiell valfångst. Därför vill Japan ha hemliga omröstningar.
Men det japanska förslaget fälldes med röstsiffrorna 30 mot 27, rapporterar Reuters. För valfångstmotståndarna var detta en seger, även om moratoriet knappast var hotat. För att det ska hävas krävs tre fjärdedelars majoritet och så många allierade har inte Japan ännu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons