Annons
X
Annons
X

Japan kämpar mot kärnkraftskatastrof

Samtidigt som räddnings- och röjningsarbetet i Japan fortgår förvärras nödläget i kärnkraftverket Fukushima ytterligare.

På förmiddagen exploderade en reaktor och sent ikväll brann det i en reaktor.

SvD.se rapporterade om den senaste om utvecklingen under dagen.

[object Object]
Till vänster reaktor nr 4 ik Fukushima-anläggningen. Två arbetare uppges vara försvunna efter en explosion tidigare på tisdagen i denna reaktor. Till höger en satellitbild efter en av de tidigare explosionerna i kärnkraftverket. Foto: AP

23.00: Här gör SvD uppehåll i den löpande bevakningen. Följ den senaste utvecklingen i
andra artiklar på SvD.se

22.57: Den japanska regeringen uppger att det brinner vid reaktor fyra i Fukushima, rapporterar flera medier, bland annat AP och Reuters.

22.40: Kraftbolaget Tepco överger sin tidigare plan om att fylla på vatten i de bassänger där förbrukade bränslestavar förvaras och kyls ner från helikoptrar eftersom det är för opraktiskt, rapporterar AP via BBC.

Annons
X

Nu undersöker man andra möjligheter, bland annat att använda sig av brandbilar.

22.30: Vid en presskonferens i Wien ikväll sa Yukiya Amano, vid FN:s atomenergiorgan IAEA, att han vill ha mer information från de japanska myndigheterna.

– Problemet är mycket komplicerat, vi har inte all detaljerad information så det vi kan göra är begränsat. Jag försöker förbättre kommunikationen ytterligare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han menar fortfarande att situationen i Japan skiljer sig från Tjernobylolyckan, även om läget är ”oroande”.

  – Det är svårt att förutse om utvecklingen kommer att försämras eller förbättras. Vi vet inte. Vi får blandade signaler, sa han enligt BBC.

  22.00: Tidigare i dag betecknade den franska kärnsäkerhetsmyndigheten olyckorna på Fukushima som en sexa på den sjugradiga skalan. Japanska myndigheter höll dock kvar vid sin fyra.

  – Det kunde fransmännen hållit för sig själva. Jag säger inte att deras bedömning är fel, men vi gör inget sådant uttalande i dag, säger Lars Gunsell på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

  Men amerikanska ISIS säger att de håller med den franska bedömningen

  – Det kan tyvärr stiga till en sjua, sa ISIS.

  21.50: Reuters uppger också att taket på reaktor fyra i Fukushima har spruckit eller skadats.

  21.40: Japanska kärnsäkerhetsorganisationen säger att två arbetare saknas efter explosionen vid den fjärde reaktorn på Fukushima, uppger Reuters.

  21.25: Personal vid kärnkraftverket Fukushima har varit tvungna att lämna kontrollrummet på på grund av att de utsätts för hög strålning.

  – Det är ganska uppenbart att de kommer utsättas för en väldigt hög dos strålning. Det är potentiellt dödliga doser strålning. Det vet de och jag tror att man måste kalla dem hjältar, sa David Brenner, chef för avdelningen för radiologisk forskning vid Columbia University till CNN.

  21.20: På måndagen sa Tokyos guvernör Shintaro Ishihara vid en presskonferens att han tyckte synd om de som råkat illa ut efter jordbävningen och tsunamin trots att han trodde att katatrofen var ett gudomligt straff.

  På tisdagen fick han ta tillbaka det.

  – Jag tar tillbaka uttalandet och ber ödmjukast om ursäkt, sa han enligt Kyodo uppger the Guardian.

  20.00: Enligt BBC har det nu inträffat fyra explosioner vid kärnkraftverket i Fukushima på lika många dagar. Den fjärde var i reaktor fyra, där man förvarar använt kärnbränsle. Kraftbolaget Tepco
  berättar här om den explosionen.

  19.00 Katastrofen i Japan får även konsekvenser för svensk industri, rapporterar
  GP.se. Volvo Personvagnar klarar tillverkningen en vecka till, sedan kan det bli problem. Bilföretaget importerar delar till bilens elektronik från japanska tillverkare – sammanlagt har man ett 30-tal leverantörer, cirka 10 av dem placerade i krisdrabbade norra Japan, enligt Göteborgs-Posten.

  18.15 Mer än 100 länder och 14 hjälporganisationer har hittills erbjudit landet hjälp
  twittrar den japanska regeringens pr-chef Noriyuki Shikata och uttrycker sin tacksamhet gentemot omvärlden.

  18.00 Den japanska nyhetsbyrån
  Kyodo rapporterar att den franska radiokanalen Radio France kallar hem sju reportrar med hänvisning till de senaste explosionerna vid kärnkraftverket Fukushima. En medarbetare kommer att stanna kvar i Japan.

  17.25 EU:s energikommissionär Günther Oettinger hade kallat in ett antal ansvariga ministrar, strålsäkerhetsmyndigheter och kärnkraftsindustrin till ett möte i Bryssel på tisdagen. En följd är att det kommer att genomföras så kallade stresstester i de europeiska kärnkraftverken, ungefär så som görs i banksektorn, rapporterar TT.

  – Det är oklart i det här läget hur det ska utföras. Men det uttrycker ett behov runtom i Europa att ställa rätt krav på sina kärnkraftverk, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) till den svenska nyhetsbyrån efter mötet.

  16.55: På onsdagen kommer åtta experter från den amerikanska kärnkraftskommissionen NRC till Japan för att hjälpa till vid kärnkraftverket Fukushima,
  twittrar den japanska regeringens pr-chef Noriyuki Shikata.

  Han skriver också att Japan kommer att samarbeta nära med dem och att man är mycket tacksam för att USA ställer upp.

  16.35: Två personer har kunnat räddas i dag. En äldre man hittades under kollapsade byggnader i staden Ishinomaki i prefekturen Miyagi.

  Den 70-åriga kvinnan, som vi rapporterade om i förmiddags, hittades i sitt förstörda hem i staden Otsuchi i prefekturen Iwate. Hon behandlas för nedkylning och hennes hälsotillstånd ska enligt läkare vara stabilt, rapporterar NHK enligt BBC.

  16.15: Klockan 14.31 svensk tid inträffade ett skalv som uppmättes till 6,1 på Richterskalan – men det skedde 114 kilometer sydväst om Tokyo, rapporterar TT.

  Det är ett område som inte haft efterskalv tidigare och området ligger i den nordligare delen av nästa segment av jordplattan, där forskare befarar att fredagens skalv kan ha utlöst en ny jordbävning.

  – I värsta fall är det ett förskalv till en större jordbävning som i sådana fall kommer att drabba Tokyo, säger seismolog Reynir Bördvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

  – Det är dock för tidigt att säga, men skalvet är helt klart ”felplacerat”.

  15.36: Japanska regeringen överväger att sätta in civilförsvarshelikoptrar för att hälla vatten i den bassäng som lagrar förbrukade kärnbränslestavar, säger försvarsminister Toshimi Kitazawa enligt nyhetsbyrån Kyodo. Myndigheterna misstänker att vattnet i bassängen håller på att koka bort. Polis och brandmän på marken har problem med att kyla ner den.

  Man väntar dock med åtgärden, eftersom det är svårt att veta hur det skulle påverka bränslestavarna i bassängen och hur helikopterförarna kan skadas.

  15.16: Strålningen vid Fukushima 1 har gått ner sedan klockan ett natten till tisdag svensk tid. Då uppmättes 11,9 millisievert per timme vid portarna till kärnkraftverket Fukushima 1. Sex timmar senare uppmättes en dos av 0,6 millisievert, skriver TT.

  Det mycket höga värdet 400 millisievert per timme uppmättes vid ett tillfälle på en isolerad mätpunkt, enligt IAEA.

  14.07: Det är franska kärnkraftsmyndigheten ASN som gjort bedömningen att olyckan i Fukushima ska betraktas som en sexa (det vill säga ”allvarlig olycka”) på Ines-skalan. Men Japans kärnkraftsmyndighet står fast vid att det är en fyra, vilket skulle innebära att den inte utgör risk för omgivningen, skriver TT.

  13.34: Elektriciteten är utslagen eller ransoneras i stora delar av Japan, samtidigt som mobilnäten drabbats av problem. Det gör det svårt för de drabbade att få information om kärnkrafthaveriet och andra effekter av jordbävningen och tsunamin i fredags. Läs mer om den problematiken
  här.

  13.28: Enligt IAEA visar mätningar som japanska myndigheter gjort att radioaktiviteten är på väg ner vid kärnkraftverket Fukushima 1. Japan ska också övervaka 150 människor som visat tecken på strålskador, och 23 personer behandlas för strålskador, skriver TT.

  13.22: En sexa på Ines-skalan innebär ”betydande utsläpp av radioaktivt material som sannolikt kräver genomförande av planerade motåtgärder”, skriver
  IAEA på nätet. Det betecknas som en allvarlig olycka.

  12.46: Japans premiärminister Naoto Kan uppges ha varit rasande på ledningen för kraftbolaget Tepco, sedan han inte omedelbart informerats om utvecklingen i Fukushima, skriver TT.

  Enligt Kan tog det en hel timme innan premiärministerns kontor meddelades om den explosion som det rapporterades om på tv.

  12.31: Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN enligt TT.

  – Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex, sade franska ASN:s chef André-Claude Lacoste på en presskonferens i Paris.

  Reaktorolyckan i Harrisburg i USA 1979 var en femma på INES-skalan och Tjernobyl i forna Sovjetunionen 1986 en sjua.
  Här kan du läsa mer om hur strålningsolyckor klassas.

  12.19: Enligt Martin Hedberg, meteorolog på vädertjänsten Klart, blåser det just nu sydvästliga vindar över Japan, i riktning bort från land. De kommande dagarna kommer det att utvecklas ett lågtryck strax väster om Japan, då vindarna kommer vindarna öka markant. Men det är bra, menar Martin Hedberg, eftersom alla vindar som kommer från väster driver föroreningarna ut till havs.

  – Det borde vara någorlunda gynnsamma förhållande de närmsta dagarna, säger han till SvD.

  Risken att det skulle börja blåsa söderut, rakt mot Tokyo, bedömer han som liten.

  – På så sätt, mitt i alla tragedi, så är det bra. De har vädret med sig, säger Martin Hedberg.

  Däremot framåt fredag utvecklas istället ett högtryck över Japan och då stannar vindarna upp.

  – De utsläpp som vi har i dag och kommande dygn kommer att drivas ut till havs, men de eventuella utsläpp vi har framåt fredag kommer istället vara var över själva olycksområdet, säger han.

  12.00: Från och med imorgon kommer elektriciteten att ransoneras även i nordöstra Japan, på grund av el-bristen som kärnkraftskrisen orsakat. Sedan i tisdags har elen ransonerats i områden nära Tokyo, enligt Kyodo.

  11.41: Hans Blix, tidigare generalsekreterare för atomenergiorganet IAEA, säger till TT att de skadade kärnkraftverken i Japan saknar ett filter som finns i andra länders kärnkraftverk. Ett sådat filter skulle ha kunnat fånga upp radioaktiviteten ur ångorna som släpps ut ur verken.

  – Jag har förstått att de inte har speciella filter för att ventilera inneslutningen. I Sverige och andra länder har man efter Tjernobyl infört sådana här filter. Om man skulle behöva minska på trycket så kan man alltså släppa ut övertrycket och radioaktiviteten fastnar i filtret, säger Blix till TT.

  – Jag har själv sett det där användas i Barsebäck, men det här är reaktorer som är 40 år gamla.

  TT: Vad tror du är orsaken till att de saknas?

  – Det förvånar mig lite. Japan har varit allmänt känt som försiktiga när det gäller kärnkraftsäkerheten. Det är tätbefolkat och man är medveten om jordbävningsriskerna.

  11.27: FN:s väderorganisation WMO säger att vinden för det utläckta radioaktiva materialet från Fukushma 1 till havs, och därför ska det för närvarande inte utgöra risk för människor. Det rapporterar Reuters.

  11.25: Nuvarande status i de sex reaktorerna i Fukushima 1, enligt Kyodo:

  Ettan: Har haft problem med nedkylningen. Partiell, alltså delvis, härdsmälta konstaterad. Det har skett en explosion och havsvatten pumpas in i reaktorn för nedkylning.

  Tvån: Har haft problem med nedkylningen, och bränslestavarna var helt utan kylvatten. Partiell härdsmälta och skador på skyddsbehållaren har konstaterats.

  Trean: Har haft problem med nedkylningen, och partiell härdsmälta konstaterad. Också här pumpas havsvatten in.

  Fyran: Var avstängd för underhåll när jordbävningen slog till. Men en explosion har orsakat en brand i en vattenbassäng för mellanlagring av använda bränslestavar. Nu misstänks vattnet i bassängen koka bort. Två hål i yttre skydshöljet till reaktorn har hittats.

  Femman: Avstängd för underhåll när jordbävningen slog till. Inga problem rapporterade.

  Sexan: Avsängd för underhåll när jordbävningen slog till. Inga problem rapporterade.

  11.01: Som vi tidigare rapporterat misstänkter japanska myndigheter att vattnet i den bassäng för mellanlagring av använt kärnbränsle i Fukushima 1 kokar bort.

  Japans ekonomiminister Hidehiko Nishiyama ville inte kommentera vad som kan hända om vattnet kokar bort, men bolaget som äger kärnkraftverket överväger vad man ska göra åt problemet, skriver AP.

  10.42: Två hål på åtta kvadratmeter har hittats i ytterväggen i reaktor 4 i verket Fukushima 1 efter explosionen natten mot idag, rapporterar BBC News som hänvisar till Reuters.

  10.31: Räddningstyrkorna har fått order från premiärminister Naoto Kan att fokusera arbetet mer på att hjälpa evakuerade efter dubbelkatastrofen i fredags, snarare än att leta fler överlevare. Trupperna ska se till att människor som samlats i hjälpcenter får mat, vatten och andra nödvändigheter som det råder brist på i de mest drabbade områdena.

  – Medan vi fortsätter med räddningsarbetet finns det många människor på evakueringscenter som hoppas på hjälp, och vi måste gradvis låta arbetet övergå i att tillgodose deras behov, säger Kan enligt Kyodo.

  10.24: Den bassäng med använt kärnavfall vid Fukushima 1 som brann tidigare idag kanske kokar, vilket får vattennivån att sjunka. Det uppger en talesman för Tokyo Electric Power, som äger Fukushima 1, till nyhetsbyrån
  Kyodo.

  10.01: Samtidigt som landet kämpar mot kärnkraftskatastrofen pågår räddnigsarbetet efter den förödande jordbävningen och efterföljande tsunamin. En 70-årig kvinna räddades idag, fyra dagar efter naturkatastrofen, ur rasmassorna, rapporterar TT.

  09.55: Nya uppgifter om orsaken till den höga strålningen: tidigare trodde man att det kom från en brand i en bassäng med radioaktivt kärnbränsle, men nu meddelar kabinettssekreteraren Yukio Edano att strålvärdena kan ha orsakats av spillrorna efter en explosion i måndags. Det skulle betyda att det inte finns en pågående läcka. Strålningshalterna har också gått ner, skriver TT.

  09.44: I Tokyo har invånarna fått höra att det uppmätts strålning som är 20 gånger det normala, enligt SvD:s utsända Ola Wong.

  – Det är första gången vi fått rapporter om höjd strålning också i Tokyo. Här råder ett spänt lugn. Människor har fått höra att de ska hålla sig inne. Föräldrar med barn på dagis har fått ta hem dem och stänga fönstren, säger Ola Wong.

  Han berättar också att det blir svårare och svårare att ta sig ut från Tokyo. Det är långa köer till bensinstationerna, och det råder brist på bensin, och under natten har många helt enkelt övergett sina bilar i köerna. Vägarna ut från Tokyo är också igenproppade, och många flygbolag, bland andra Air China, har ställt in sina flyg till och från Japan.

  – Men folk är ändå förvånandsvärt lugna. De säger att den strålning som uppmätts inte är farlig på kort sikt, säger Ola Wong.

  09.28: Strålningen har sjunkit igen vid Fukushima 1, efter en kraftig uppgång på grund av en explosion och en brand tidigare. Tidigare uppmättes strålning på 400 millisievert i timmen. Det kan jämföras med årsgränsen vid ett svenska kärnkraftverk som är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert, skriver TT.

  08.21:
  UD avråder från icke nödvändiga resor till Tokyo och nordöstra Japan, skriver TT. Beslutet togs i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten.

  Sedan tidigare avråder UD från icke nödvändiga resor till hårt katastrofdrabbade områdena Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki.

  08.15: ”Nivån verkar väldigt hög, och det är fortfarande risk att ännu mer strålning kommer ut”, säger Japans premiärminister Naoto Kan, enligt AP.

  08.08: Flygförbud har inrättats över ett område på 30 kilometers radie över Fukushima på grund av den radioaktiva läckan, meddelar japanska transportstyrelsen till
  CNN.

  08.00: Maebashi ligger tio mil nordväst om Tokyo, och där är strålningen tio gånger så hög som normalt, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

  Vinden från Fukushima kommer under dagen att blåsa mot sydväst, och därmed nå megastaden Tokyo. Senare kommer den dock att vrida mot väster, och blåsa ut över havet, spår meteorologer i Japan.

  Flygbolaget Air China ställer in flygningar både till och från Japan, skriver TT.

  07.54: Japan ska ha informerat IAEA om att det är en bassäng för använt kärnbränsle som brinner, och att radioaktivitet kommer ut i luften.

  Detta har hänt natten mot tisdag:

  Under natten till tisdagen har det exploderat igen i en reaktor kärnkraftverket Fukushima 1, och i en annan reaktor utbröt brand.

  Nu är den radioaktiva strålningen på en nivå som hotar människors hälsa.

  – Snälla, gå inte utomhus. Snälla, stanna inne. Snälla, stäng fönstren och gör era hem lufttäta, sa kabinettsekreteraren Yukio Edano i tv, och riktade sig till boende i en radie på 30 kilometer runt Fukushima.

  Också i Tokyo, 25 mil från Fukushima, har förhöjd strålning mätts upp. Det här är första gången som strålning i sådan mängd att den kan skada mäniskors hälsa uppmätts.

  Den officiella dödssiffran efterjordbävningen och tsunamin i fredags var på tisdagsmorgonen 2 414, och 3 118 är saknade. Men siffrorna väntas fortfarande stiga, då hjälparbetarna ännu inte nått fram till de hårdast drabbade områdena.

  Annons
  Annons
  X

  Till vänster reaktor nr 4 ik Fukushima-anläggningen. Två arbetare uppges vara försvunna efter en explosion tidigare på tisdagen i denna reaktor. Till höger en satellitbild efter en av de tidigare explosionerna i kärnkraftverket.

  Foto: AP Bild 1 av 4

  Keijo Nakamura och hans fru Haruka står i resterna av en släktings hus som tsunamin raserade i Ofunato.

  Foto: AP Bild 2 av 4

  Brittiska räddningsarabetare undersöker ett kollapsat hus i Ofunato,.

  Foto: REUTERS Bild 3 av 4

  Amerikanska räddningsarbetare i Ofunato.

  Foto: AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X