Annons

Mats Karlsson:Japan hade kapitulerat även utan bomberna

Att atombomberna över Japan 1945 var nödvändiga för att få ett slut på kriget stämmer inte enligt historikern Tsuyoshi Hasegawa. I sin bok ”Racing the Enemy” framställer han detta som en myt ämnad att lindra det amerikanska dåliga samvetet.

Under strecket
Publicerad

Enligt den gängse västerländska uppfattningen var atombomberna över Japan i augusti 1945 ett nödvändigt ont som satte stopp för kriget vid tidigast möjliga tidpunkt och därmed reducerade lidandet på båda sidor. Nyare forskning avfärdar dock detta som falsk historieskrivning ämnad att skyla över skuldfrågan: det fanns realistiska alternativ till bomberna, och bombernas reella verkan kan dessutom ifrågasättas.

I sin bok
Racing the Enemy: Stalin, Truman, and the Surrender of Japan (Harvard University Press, 382 s) beskriver
Tsuyoshi Hasegawa exakt hur det gick till, timme för timme, när Japan kapitulerade. Trots det akademiska upplägget är boken en politisk thriller av första rang. Triangeldramat utspelar sig på fyra scener: i Tokyo, Moskva, Potsdam och Washington. Hasegawa har skrivit den första genuint internationella studien på området genom att tilldela Stalin, som tidigare har förbisetts i sammanhanget, en av huvudrollerna. Dessutom är han den förste som behärskar alla de aktuella språken – engelska,
ryska, japanska – då han tar sig an detta enorma arkivarbete.

Annons
Annons
Annons