Krönika

Ola Wenström:Janne Andersson måste våga fråga Zlatan

Ola Wenström

Exakt vad innebär det att vara förbundskapten? Att ta ut det bästa tänkbara landslaget och vinna fotbollsmatcher. Just nu gör Janne Andersson varken det ena eller andra.

Under strecket
Publicerad
Zlatan Ibrahimovic gör dundersuccé i Milan, men spelar inte i Sveriges landslag.

Zlatan Ibrahimovic gör dundersuccé i Milan, men spelar inte i Sveriges landslag.

Foto: Fabio Ferrari/AP
Annons
Zlatan Ibrahimovic gör dundersuccé i Milan, men spelar inte i Sveriges landslag.

Zlatan Ibrahimovic gör dundersuccé i Milan, men spelar inte i Sveriges landslag.

Foto: Fabio Ferrari/AP
Zlatan Ibrahimovic gör dundersuccé i Milan, men spelar inte i Sveriges landslag. Foto: Fabio Ferrari/AP

Just det. Det är den där Zlatan igen. Och så Janne. Å ena sidan en längre tid av absolut toppform kryddat med ännu ett tvetydigt socialmedialt budskap. Å den andra en färsk landslagstrupp utan Zlatan Ibrahimovic och en alltjämt låst förbundskaptensposition. Det är lätt att sucka trött åt följetongen men som Andersson så ofta själv påpekar: ”Nu är nu”.

Till saken hör att landslaget numera förlorar match efter match och att Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna också är den lika otvivelaktigt bästa just nu. Formfrågan på Ibrahimovic har långt ifrån haft ett lika givet svar som den här hösten sedan Zlatans blågula avsked, sommaren 2016 då Janne fick beskedet och tog jobbet. Nu gäller det att göra jobbet också.

Annons
Annons

Hittills har hållningen från förbundskaptenen hållit. Någotsånär. Laget har presterat och Zlatans nej har så länge inget annat meddelats kunnat förbli ett nej. Men om nu är nu; de sportsliga förutsättningarna har förändrats, både när det gäller Zlatans förmåga och landslagets behov. I ett nytt läge duger inte gamla svar. Så varför denna principiella tjurighet? Varför inte ens ta reda på om nej kan bli ett ja? Är det verkligen så svårt? Sitter det fast så hårt?

– Vi vill vara i Serie A, sa Janne när han presenterade truppen i veckan.

Vill ni verkligen det? Men se då till att åtminstone ta reda på möjligheten att ställa upp med bästa möjliga lag. Fyra tävlingsmatcher i år har inneburit fyra förluster så det finns uppenbara bekymmer att matcha de bästa i Nations League. Vill vi så borde vi i alla fall ta reda på om vi kan.

Zlatan kan fortfarande. Frågan är om han vill igen? Och den borde såklart ställas.

Det är mycket möjligt att svaret från Milano är detsamma som för drygt fyra år sedan men att bara strutsa och ghosta duger inte – om det primära verkligen är att vinna fotbollsmatcher. Jag har full förståelse för att Janne inte är supersugen på att ta in en person som har stämplat honom som både rasist och inkompetent. Men i så fall landar det på förbundsnivå. Fnurror på trådar mellan förbundskapten och spelare måste antingen lösas eller åtminstone erkännas. Strikt sportsligt sett gör de ansvariga inte just nu sitt yttersta för att formera landets bästa tänkbara representationslag. Våga fråga. Det bästa svaret kanske är ännu ett nej?

Jag och många tycker att Janne Andersson har gjort ett förbaskat bra jobb som förbundskapten och vill att han fortsätter att göra just det. Jobbet.

Ola Wenström är programledare på Viaplay.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons