Samarbetssvårigheter bakom SL-chefens avgång

Samarbetssvårigheter kan vara en orsak till att SL:s chef Lennart Jangälv har fått sparken, erfar SvD. Han har gjort sig känd för vredesutbrott och skarp, öppen kritik mot delar av sin egen styrelse.

Under strecket
Publicerad

I går tog Lennart Jangälv tunnelbanan till Sturegallerian i Stockholm för att strosa runt i butikerna under sin första lediga vardag på ”mycket länge”. ”Nu ska jag bara ta det lugnt och vara med familjen, sedan får vi se vad som händer”, säger han.

Annons

Den officiella förklaringen till att Lennart Jangälv tvingas sluta är att den nya borgerliga majoriteten vill ändra inriktning på det landstingsägda bolaget.
Lennart Jangälv har arbetat för en kundanpassning av Storstockholms lokaltrafik, SL. De borgerliga vill i ännu högre grad än i dag fokusera på att tåg och bussar ska komma i tid och vill därför byta ut den högste chefen.

Men den officiella versionen är inte hela sanningen, uppger flera källor med insyn i bolaget för SvD. Även samarbetssvårigheter kan ha lett till uppsägningen.
SL-chefen har skickat långa, ilskna mejl med hård kritik mot delar av styrelsen och mot en grupp anställda som ska ha motarbetat honom. Lennart Jangälv har flera gånger anklagat styrelsens andre vice ordförande Maria Wallhager (fp) för att ha lierat sig med meningsmotståndarna, som han kallat ”ligamedlemmar”.
Det är snart två veckor sedan Lennart Jangälv fick ett besked om att den nya majoriteten ville att han skulle lämna sin post. Efter det informerades omedelbart alla partiers gruppledare om att vd-bytet var på gång.

Annons
Annons
Annons