Analys

Erik Bergin:Janet Yellen osäker om USA:s arbetsmarknad

En akademisk diskussion – som för miljontals amerikaner framstår som högst verklig – har brutit ut i USA om varför lönerna ökar så långsamt och vad Federal Reserve (Fed) borde göra åt saken. Medelamerikanen tjänar mindre nu än för fem år sedan, enligt en ny rapport.

Under strecket
Publicerad

Fed-chefen Janet Yellen anländer till centralbankirkonferensen i Jackson Hole.

Foto: JOHN LOCHER/AP
Annons

Det var Fed-chefen Janet Yellens tal vid centralbankirkonferensen i Jackson Hole i fredags som fick nationalekonomer och opinionsbildare att åter ge sig in i debatten om USA:s ekonomiska återhämtning.

Särskilt var det ett begrepp, ”pent-up wage deflation””, som Yellen lanserade och som gav ny kraft åt åsiktsmaskineriet. Det kan översättas ungefär med ”uppdämd lönedeflation” och innebär enligt centralbankschefen att löneökningarna släpar efter när resten av USA:s ekonomi nu sakta närmar sig någon form av normaltillstånd. Anledningen skulle, enligt Yellen, vara att arbetsgivare tycks ha haft svårt att pressa ned lönerna under krisen, och att de därför nu ligger stilla trots återhämtningen. Detta skulle i sin tur innebära, enligt Fed-chefen, att den omtalade ineffektiviteten på arbetsmarknaden i själva verket är mindre än vad Fed trott.

Annons
Annons
Annons