SvD Perfect Guide
Annons

Jane Fonda: ”Jag har aldrig varit vacker”

Foto: HBO Nordic

Hollywoodikonen Jane Fonda om den självbiografiska dokumentären Five Acts, politisk aktivism och sex efter att ha fyllt 80 år.

Text: Jennie Hammar - 17 oktober 2018

När Jane Fonda äntrar hotellrummet i Beverly Hills är det svårt att inte häpnas över hennes slanka och pigga uppenbarelse. Långa ögonfransar, välfönat hår, perfekt struken silkesblus. Hon är 80 år gammal – men lever som om hon vore 50. Märkligt nog har hon aldrig känt sig bekväm med sitt yttre.

– Jag har aldrig varit vacker, jag såg vardaglig ut och fick alldagliga roller. Det var först när jag träffade Roger Vadim som han satte mig i sexigare roller, säger Jane Fonda och refererar till den franske regissören som också var hennes första make.

Hon är här för att prata om nya dokumentären Jane Fonda in Five Acts på HBO. Filmen skildrar samtliga sidor av hennes person: Hollywood-skådespelerskan, fitnessikonen, den politiska aktivisten och privatpersonen. Att se filmen har skänkt perspektiv till hennes yttre.

– Efter att ha sett dokumentären kan jag säga att ibland var jag riktigt ful – och ibland var jag söt. Det är sant! Jag var aldrig särskilt fokuserad på att vara vacker, säger hon och utbrister ’Wow!’ när hon plötsligt får syn på ett kakfat på bordet och kastar sig över en stor chokladkaka.

Annons
Annons
Foto: HBO Nordic

Att fokusera på ytan är att marginalisera Jane Fonda och hennes otroliga karriär. Efter att ha vunnit sin första Oscarstatyett 1971 för rollen i filmen Klute – en smart snut lade hon filmkarriären på hyllan för att engagera sig i protesterna mot Vietnamkriget. Hon lämnade det goda livet och hängav sig åt att resa, protestera och marschera. Hennes blonda signaturlockar, som alldeles säkert skulle haft ett eget Instagramkonto om de existerat idag, klipptes av. Hon gifte sig med aktivisten Tom Hayden och flyttade in i ett enkelt hus i hippiemeckat Laurel Canyon i Los Angeles.

Lustigt nog var hennes politiska passion också orsaken till att hon ålade på sig de där träningstajtsen och gjorde aerobicsvideos: för att kunna finansiera sin politiska kamp. Jag frågar om hon såg sig själv som en viktig röst i 70-talets politiserade Amerika.

– Jag är en viktig röst just nu, säger hon. Vi är många och vi behövs allihop. Jag ska åka till Michigan senare i veckan för att stå upp för att restauranganställda ska få en rimlig lön. Det är också ett sätt att locka folk till att rösta i mellanårsvalet. Jag är involverad och försöker använda mitt kändisskap på ett bra sätt.

Foto: HBO Nordic

Jane Fonda är en urkraft. Stark, driven, påläst, öppen och kul. Dessutom med ett helt uppslagsverk livserfarenheter att dela med sig av. En kvinnlig förebild på många sätt. Samtidigt har hon också formats av de män hon haft omkring sig. Five Acts – regisserad av Oscarbelönade Susan Lacy – refererar till hennes fem kapitel i livet och i fyra av dem var det män som dirigerade: först hennes pappa, skådespelaren Henry Ford, därefter franske regissören Roger Vadim följt av 60-talsaktivisten Tom Hayden. Hennes tredje man var miljardären, filantropen och CNN-grundaren Ted Turner. Den olyckliga barndomen, förlossningsdepressionen efter första dottern och ätstörningarna avhandlas däremellan. Hon lämnade Ted Turner 2001 och är nu inne på femte akten: där hon till sist lever livet på sina egna villkor.

Annons
Annons

Ser hon sig själv som en del av den Metoo-rörelse som färgat det senaste året?

– Absolut. Men jag är kanske mer del av rörelsen Times Up. Metoo handlade om att kvinnor som blivit utsatta skulle våga prata om det. Times Up handlar om att lösa problemet.

Jane Fonda har precis kommit tillbaka till Los Angeles från en demonstration i Washington. Om några dagar ska ut på vägarna igen tillsammans med skådespelaren Lily Tomlin, hennes kollega från tv-serien Grace and Frankie.

Jag använder mitt kändisskap till att ge andra människor en röst.

Duon arbetar på uppföljaren till filmen 9 till 5, om tre kvinnor som hämnas sin tafsande chef – en storyline som känns minst lika aktuell 2018 som när den kom ut i början av 80-talet. Jane Fonda resonerar vidare kring sin roll som skådespelerska och aktivist.

– Jag är inte så fokuserad på Hollywood, men jag använder mitt kändisskap till att ge andra människor en röst. Det är många kvinnor i alla möjliga branscher som är otroligt utsatta och som ingen hör. Om vi ska göra någon riktig skillnad måste vi stå tillsammans.

Ålder tycks bara vara en siffra för dig. Du pratar om kärlek och sex och hur kul livet är. Försöker du undervisa oss i att åldras?
– Jag höll ett tal igår som handlade om exakt det: kärlek, sex, barn och föräldrar. Jag tror att jag är någon som faktiskt kan hjälpa kvinnor. Och män! Det är mycket svårare att vara man. De må regera på många sätt, men det är svårt för män att vara hela människor. De lär sig tidigt att de inte får gråta, att de måste stå på sig, inte vara för nära sin mamma, inte be om hjälp. Långsamt separerar de hjärtat från hjärnan. Vi är inte bättre, men vi behöver inte hävda vår maskulinitet.

Hur skulle du tacklat Donald Trump om du var 20 år gammal nu?
– Jag skulle varit som alla andra miljoner unga människor i det här landet som nu har vaknat. Det tog mig längre tid, jag fick inte upp ögonen förrän jag var 35 år. Men hade Donald Trump blivit vald när jag var yngre hade jag vaknat tidigare också.

Hur ser du på framtiden?
– Det finns alltid hopp. Men en stor skillnad mellan nu och då är klimatet. Tiden håller på att ta slut! Om vi inte gör något nu kommer vi inte att kunna fortsätta existera. Vi kan inte säga att det är ’fyra år och sen kan vi börja om igen’. Vi har inte den tiden. Det är en existentiell kris och vi sitter alla i samma båt.

Annons