Annons
Jan Malmsjö spelar ”Krapps sista band”.
Jan Malmsjö spelar ”Krapps sista band”. Foto: Lars Pehrson

Jan Malmsjö lyssnar sig in mot Krapps mörker

Ett sårigt avsked till kärleken, kallar Jan Malmsjö pjäsen ”Krapps sista band”. Han regisseras av Karl Dunér, som träffade Samuel Beckett i Paris och nyanserar bilden av en sträng dramatiker.

Publicerad

Rullbandspelaren i Dramatens repsal är märkt ”Långbro sjukhus”. Och nog går det ganska livat till när Jan Malmsjö, 85, och hans regissör Karl Dunér, snart 54, ska få ett band på plats i maskinen. De kivas och skojar.

– Det här är också en del av vår process, att komma in i Becketts värld, undersöka betydelser och att lära känna varandra, förklarar de när vi ses flera veckor före premiären på kortpjäsen ”Krapps sista band”.

Rullbandspelaren har en central funktion i ”Krapps sista band”. Jan Malmsjö laddar i Dramatens repsal för monologen om den ensamme mannen som summerar sitt liv.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

”Vi är tidigt i processen och frågar hela tiden: Vad betyder detta?”, säger Jan Malmsjö. ”Det är därför man återvänder till Beckett, det finns så mycket i materialet”, konstaterar regissören Karl Dunér, som förutom en rad Beckett-uppsättningar även har träffat dramatikern.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2