X
Annons
X
Jan Malmsjö spelar ”Krapps sista band”.

Jan Malmsjö lyssnar sig in mot Krapps mörker

Jan Malmsjö spelar ”Krapps sista band”. Foto: Lars Pehrson

Ett sårigt avsked till kärleken, kallar Jan Malmsjö pjäsen "Krapps sista band". Han regisseras av Karl Dunér, som träffade Samuel Beckett i Paris och nyanserar bilden av en sträng dramatiker.

Rullbandspelaren i Dramatens repsal är märkt ”Långbro sjukhus”. Och nog går det ganska livat till när Jan Malmsjö, 85, och hans regissör Karl Dunér, snart 54, ska få ett band på plats i maskinen. De kivas och skojar.

– Det här är också en del av vår process, att komma in i Becketts värld, undersöka betydelser och att lära känna varandra, förklarar de när vi ses flera veckor före premiären på kortpjäsen "Krapps sista band".

Jan Malmsjö spelar ”Krapps sista band”.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

Rullbandspelaren har en central funktion i ”Krapps sista band”. Jan Malmsjö laddar i Dramatens repsal för monologen om den ensamme mannen som summerar sitt liv.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

”Vi är tidigt i processen och frågar hela tiden: Vad betyder detta?”, säger Jan Malmsjö. ”Det är därför man återvänder till Beckett, det finns så mycket i materialet”, konstaterar regissören Karl Dunér, som förutom en rad Beckett-uppsättningar även har träffat dramatikern.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X