Honungsälskande Herzog på klassisk art house-festival

Turkiet. Rumänien. Japan. Ryssland. Ryssland igen. Kina. Rumänien igen. Och så Polanski. Och så, här och där, en del Sverige. Så spreds huvudpriserna under den gångna helgens avslutning av den 60:e filmfestivalen i Berlin. Juryns president Werner Herzog konstaterade att det gick gesvint och att utfallet var samstämt.

Under strecket
Publicerad
Turkiske regissören Semih Kaplanoglu prisades med Guldbjörnen vid Berlins filmfestival för sin film Bai (Honung).

Turkiske regissören Semih Kaplanoglu prisades med Guldbjörnen vid Berlins filmfestival för sin film Bai (Honung).

Foto: FABRIZIO BENSCH/AP
Annons

Turkiska ”Bal” (”Honung”) är sista delen i Semih Kaplanoglus i Sverige ännu ej visade utvecklingstrilogi om den delvis själbiografiske karaktären Yusuf. Här presenteras gossen Yusuf (Kaplanoglu har valt omvänd kronologi), boende på en bergssluttning i Rize-provinsen i nordöstra Turkiet med sina föräldrar. Vi följer honom i skolan (hämmad av sin stamning) och på honungshämtning med sin far, biodlaren (ett farligt men stort äventyr för Yusuf). Knapp dialog, eftertänksamt tempo och auteur-drivet filmberättande kännetecknar årets
guldbjörnsvinnare vid
filmfestivalen i Berlin , ett klassiskt och korrekt festivalval av en juryordförande som en gång gjorde den sublima ”Balladen om Bruno S.”.

Just den filmen, om en nyutsläppt fängelsekund och hans behjärtansvärda strävan efter ett bättre liv, har ett busigt syskon i Hans Petter Molands ”En ganske snill mann”, där vi får möta kåkfararen Ulrik – en Stellan Skarsgård i elitform – med liknande planer. Vad Herzog än ansåg om denna lika svarta som varma komedi räckte i alla fall inte hela vägen. Den läsarjury som Berliner Morgenpost anordnar var däremot på det klara med att Molands ballad om Ulrik var festivalens toppfilm. Och en honnör från en blandad allmänhet av filmälskare kan nog ses som bevis på ett riktigt gott jobb.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons