Annons

Alliansfriheten tjänar oss inte alls väl

Både Hultqvist och Wallström är motståndare till ett svenskt Natomedlemskap.
Både Hultqvist och Wallström är motståndare till ett svenskt Natomedlemskap. Foto: Tomas Oneborg

Att Sverige inte går med i Nato utan i stället fortsätter att vara fripassagerare är en allvarlig militär felbedömning. Det är också ett svek mot en regerings främsta uppgift att så långt möjligt skydda befolkningen mot yttre och inre hot, skriver Rysslandsanalytikern Jan Leijonhielm.

Under strecket
Publicerad

Under september månad har vi sett de två parallella övningarna Aurora 17 och Zapad 2017 genomföras, båda betecknade som försvarsövningar. I princip sker de flesta övningar enligt samma mönster: ett angrepp från en tänkt fiende slås tillbaka och motangrepp sker därefter, oftast med lyckat resultat. I realiteten har det visat sig att ryska övningar också kan användas i ett planerat reellt angrepp, som i fallet Georgien 2008.

Zapad 2017 var till skillnad från Aurora 17 ingen försvarsövning, utan syftet var att öva den offensiva förmågan. Den rysk/vitryska övningen, som påstods omfatta 12 700 man, genomfördes enligt ryska media med utmärkt resultat. Inträngande ”illegala grupperingar” nedkämpades planenligt. Det borde inte ha inneburit några problem, eftersom den faktiska styrkan har uppskattats till mellan 50 000 och 100 000 man med massiv beväpning i form av stora markstridskrafter, tungt artilleri, flyg, kärnvapenbestyckade robotar och marina enheter. I stort sett deltog samtliga militära ryska komponenter.

Annons
Annons
Annons