Annons

Jan Ericson (M): Har Löfvens säkerhetspolitiska råd verkligen haft några möten?

Trycket ökar.
Trycket ökar. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD

Regeringen vägrar tala om när det säkerhetspolitiska rådet har sammanträtt och vilka som deltagit. Det är ett hemlighetsmakeri som måste få ett slut, skriver den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson.

Under strecket
Publicerad

Transportstyrelsens lagbrott har resulterat i att svensk säkerhet hotats. Statsministern har talat om ”haveri” och ÖB har sagt att det är en allvarlig händelse. Vilka skador lagbrottet medfört är ännu oklart, men blotta risken att säkerhetsklassad information hamnat i fel händer är ytterst oroväckande.

Det som hänt har även fått politiska följder. Inte minst har det förts en diskussion om när och hur landets regeringschef informerats. Det är av central betydelse för att förstå krishanteringen på nationell nivå. Samtidigt som flera ledande personer i hans närhet varit informerade om säkerhetshotet verkar ingen ha velat berätta för statsministern förrän efter ett år. Redan har två ministrar tvingats avgå till följd av det inträffade, och även försvarsministern riskerar att gå samma öde till mötes.

Annons
Annons
Annons