Jan Eliasson vill testa om FN-hjälpen når fram

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Som väntat valdes Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson i går till ordförande i FN:s generalförsamling arbetsåret 2005-06.
Det blir ett ödesår för FN som mot bakgrund av ständigt nya verbala attacker, från främst amerikanskt håll, ska ta itu med ett omfattande reformpaket som gäller både arbetsformer och säkerhetsrådets sammansättning.
I sitt tal efter valet, som skedde med acklamation, underströk Jan Eliasson behovet av ett starkt världssamfund för att tackla världens svåra problem, men han påminde om att FN bara återspeglar medlemsländernas samlade vilja. Han sade att tester bör göras för att se om FN-programmen verkligen hjälper ””det svältande barnet, den aidssmittade modern, det krigshärjade landet, den förorenade floden, den förtryckta flyktingen.””. Vidare framhöll Eliasson att han kommer att låta sig vägledas av hörnpelarna i den svenska utrikespolitiken: en tro på multilateralt samarbete och vikten av preventiva insatser, respekt för folkrätten och solidaritet med de fattiga och
förföljda samt främjande av kvinnor rättigheter.
Statsminister Göran Persson blir ordförande vid det väldiga toppmöte som i september samlar alla världens ledare i New York, uppger TT. Till toppmötet har inbjudits stats- och regeringschefer från FN:s alla medlemsländer, närmare 200 stycken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons