Annons
X
Annons
X

Jan Eliasson: Viktigt att Sverige agerar nu

Rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson har kallats politisk.

Nu när terrordomen är ett faktum kan en nära relation mellan domstol och regim vändas till svenskarnas fördel - det kan göra det lättare att få gehör för diplomatiska påtryckningar, enligt veterandiplomaten Jan Eliasson.

[object Object]
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Foto: SCANPIX

I dag meddelade domstolen i Etiopien domen mot svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson – de
anses skyldiga till både terrorbrott och olaglig inresa i landet.

Straffpåföljden meddelas först den 27 december, men åklagaren har yrkat på 15 års fängelse.

Enligt Jan Eliasson, före detta toppdiplomat och utrikesminister, är det naturligt att Sverige agerar nu, och gör sin ståndpunkt kring vad man tycker om domen klar för den etiopiska regimen.

Annons
X

– Det naturliga svaret från Etiopien blir då att det är en rättslig process som måste ha sin gång. Det är också vad vi skulle svara om ett annat land framförde liknande åsikter till oss.

Enligt Jan Eliasson varierar effekten av sådana framställningar mycket från land till land, beroende på hur fristående domstolarna är från regimen. Etiopienkännare har
tidigare varnat för att rättegången mot Schibbye och Persson är politisk, och att domen kommer att präglas av politik.

Men just därför borde chansen för Sverige att få gehör på diplomatiska påtryckningar, både nu och efter 27 december, öka enligt Eliasson.

– Som jag förstår finns ett system i Etiopien med benådning, och den processen tror jag man kan starta först efter att straffet meddelats. Så det är viktigt att påverka både nu och efter att straffpåföljden är klar, säger Jan Eliasson.

Samtidigt är det enligt Eliasson viktigt att inte gå för hårt fram, och att hela tiden visa att man har respekt för det etiopiska systemet. Annars riskerar uttalanden från svenskt håll att få motsatt effekt. Eliasson menar att det kan vara bra att visa hur stor frågan är i Sverige. Då kan Etiopien förstå att hur de agerar i frågan kan ha betydelse för relationerna mellan Sverige och Etiopien.

– Det är ofta en överraskning i den här typen av länder att en enskild fråga kan engagera så mycket, inte minst att den engagerar politiska företrädare. Vad jag upplevde när jag talade med Eritrea om Dawit Isaak, de hade svårt att förstå hur ett enskilt fall kunde väcka sådan uppmärksamhet och vara så betydelsefullt för Sverige.

Samtidigt är det viktigt att inte säga något som kan uppfattas som ett hot om försämrade förbindelser.

– Det är en balansgång i sådana här samtal, man vill inte väcka ilska, säger Jan Eliasson.

Svenska regeringen bör också framhålla humanitära skäl, att de dömda har anhöriga i Sverige, och peka på hur man ser på att de är journalister, menar Jan Eliasson.

Annons
Annons
X

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Jan Eliasson.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X