Annons
X
Annons
X

Eliasson: Syrienbelägringar kan hävas i veckan

Münchenavtalet om Syrien är ett steg framåt trots Rysslands bombningar, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson i en exklusiv SvD-intervju.

– Vi hyser stort hopp att vissa belägringar hävs redan första halvan av veckan. Men ambitionen om eldupphör inom en vecka var kanske för hög, säger han.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien
Jan Eliasson.

Jan Eliasson. Foto: Anders Wiklund/TT

GENÈVE Jan Eliasson har haft tuffa dagar vid säkerhetskonferensen i München, där han lett FN:s delegation som vice generalsekreterare. Konferensen inleddes med att stormakterna enades om en överenskommelse om eldupphör inom en vecka i Syrien, samt humanitär hjälp till belägrade städer där runt en halv miljon syrier lider.

Avtalet har snickrats ihop av den så kallade stödgruppen för Syrien med 17 länder. Men skeptikerna är många på grund av fortsatta ryska bombningar. I första intervjun med svensk media efter överenskommelsen säger Jan Eliasson ändå att han "hyser försiktigt hopp" att München kan bli en vändpunkt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var ett steg framåt att man ändå lyckades komma fram till ett dokument som kan leda till resultat både humanitärt och för upphörande av fientligheterna. Nu finns en god vilja och insikt om att det här kriget är oerhört farligt för alla länder inklusive Europa, säger Jan Eliasson.

  Annons
  X

  Vilka chanser till eldupphör finns när Ryssland insisterar på att fortsätta bomba?

  – Eldupphör är svårare än humanitärt tillträde, och vi väntar nu på Ryssland. De har stöd i FN:s resolution att bomba Daesh och Nusrafronten, men i realiteten går dessa ihop med andra grupperingar. Det är också helt uppenbart att många civila har dött i den ryska operationen. Nu gäller det att göra distinktionen mellan terroristgrupper och andra.

  – Det är möjligt att ambitionen sattes för högt med eldupphör i slutet av veckan. Men färdplanen är nu utlagd. Om den följs kan vi se första tecknen på nedtrappning i slutet av veckan.

  Ryssland är väl mer intresserat att se till att regimen tar mark och flyttar fram positionerna inför nya fredssamtal än att sluta bomba?

  – Det finns exempel i det förflutna på att parter vill förbättra sina positioner inför förhandlingar. Vi vill undvika en sådan situation. Framförallt vill vi undvika att Aleppo blir en belägrad stad. Vi följer nu Aleppo timme för timme, säger Jan Eliasson.

  Han påpekar att Ryssland också har intresse av relationer till andra länder som Turkiet och USA. Även för ryssarna är det önskvärt att minska vad som blivit en internationell kris av stora dimensioner. Dessutom, påpekar Eliasson, finns risk för ökad konfrontation mellan Ryssland och Syrien å ena sidan och Turkiet och Nato å andra sidan.

  Hur oroväckande är det att Turkiet och Saudiarabien uppges planera en markoffensiv i Syrien ?

  – Saudierna har sagt att de ser detta som del i en koalition där USA spelar en viktig roll. Men USA har inte antytt någonting om marktrupper. Alla tecken på eskalering är dock oroande. En upptrappning i detta område vore mycket farlig, särskilt som det finns risk för en konfrontation på högre nivå där spänningarna mellan USA samt Nato och Ryssland kommer in.

  När går första humanitära konvojen in i belägrade städer som utlovat i Münchenöverenskommelsen?

  – Det är fortfarande osäkert om man kan komma fram i alla områden med säkerhet för transporterna. Men vi hyser stort hopp om att vissa belägringar hävs redan första halvan av veckan. Vi har dock en kaotisk situation på marken med 60–70 grupper som slåss, och där vi måste få lokala eldupphör, säger Jan Eliasson.

  När kan det bli aktuellt med nya fredssamtal?

  – När vi ser resultat på marken. När belägringar hävs, det humanitära tillträdet förbättras och det sker en nedtrappning av striderna är vi beredda att kalla till nya samtal. Men det räcker inte med att ett par hjälpkonvojer. Vi vill se substantiell förändring, och något positivt i grunden. Detta är en bedömningsfråga som (FN-sändebudet) Staffan de Mistura får göra.

  Jag har varit med om många masochistiska erfarenheter, men detta tar priset. Jag har känt djup besvikelse över att så lite hänt under lång tid, och att säkerhetsrådet inte kunnat komma överens tidigare. Hade de enats redan 2012 hade både Syrien och världen sett annorlunda ut nu.

  Eliasson menar att det ändå är goda nyheter att det nu finns en stödgruppen för Syrien med alla nyckelspelare, samt en bindande FN-resolution för Syrien som talar om en politisk process de närmaste 18 månaderna.

  – Dessa två steg är det viktigaste som hänt på diplomatisk nivå sedan kriget började. Det är beslut som inte får undermineras.

  Men vilken chans till eldupphör och fred finns när terrorgrupperna Islamiska staten och Nusrafronten som kontrollerar en tredjedel av Syrien, inte är med i överenskommelser eller fredssamtal?

  – I dagens läge är stora delar av Syrien ockuperat av Daesh och Nusrafronten. Det är en mycket märklig överenskommelse om eldupphör där delar av territoriet inte omfattas av avtalet. Visst kan det bli fortsatta stridigheter kring Raqqaområdet. Men detta är priset vi betalar för att vi agerar så sent. Ska man avsluta krig ska det göras tidigt.

  Jan Eliasson säger att kampen för stoppa kriget i Syrien är det tuffaste han varit med om under sin långa diplomatiska karriär.

  – Jag har varit med om många masochistiska erfarenheter, men detta tar priset. Jag har känt djup besvikelse över att så lite hänt under lång tid, och att säkerhetsrådet inte kunnat komma överens tidigare. Hade de enats redan 2012 hade både Syrien och världen sett annorlunda ut nu.

  Annons

  Jan Eliasson.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X