Jan Björklund (L): ”Inga mobiler på lektionerna”

SvD Junior har träffat partiledarna inför valet. Här blir Liberalernas Jan Björklund intervjuad av juniorreportrarna Stella och Edith – om mobilförbud och betygssystemet.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Björklund

Stella: Du är skaparen av det betygssystem vi har nu. Blev det som du tänkt dig?

– Ja, i huvudsak. Vi flyttade ­betygsstarten från åttan till sexan. I de gamla betygen var det få ­betygssteg. Nu har vi fem, vilket gör att det är lättare att höja. Det finns en del saker som vi ­borde ändra. Betygskriterierna – som lärarna går efter när de ska sätta betyg – behöver bli ­tydligare.

Edith: Om man har gjort bra ifrån sig i ett ämne men har en dålig dag kan det sänka betyget. Ska det vara så?

– Inte en dålig dag, nej. Men att få ett A ska vara svårt. Det är ändå 5–8 procent som får det. Tidigare fick fler och fler högsta betyg – så ska det inte heller vara.

Stella: Vi har mobilförbud i skolan. Vad tycker du om det?

– Jättebra. Inga mobiltelefoner på lektionerna.

Edith: Mobiler på rasterna då?

– Vissa skolor har bestämt att de yngre ska vara ute och röra på sig, och det är ju bra. Sen får man väl ha andra regler för de äldre.

Stella: Vilka frågor är viktigast för ditt parti?

– Skolan, för många blir underkända. Integration, de som kommit hit ska också få komma in i samhället. Sveriges EU-medlemskap, Sverigedemokraterna vill lämna EU – det vore en katastrof.

Stella: Din mamma flydde nazismen i Norge under ­andra världskriget. Hur togs hon emot här?

– Hon välkomnades. Min morfar bröt mot lagarna som tyskarna satt upp. (Tyskland hade ockuperat Norge.) De flydde på skidor och hon hade sin treåriga lillasyster i ryggsäcken. Mamma var 23 år och hamnade i flyktingläger i Dalarna. Där fick hon jobb som servitris och träffade min pappa.

Edith: Hur påverkar det din syn på flyktingpolitik idag?

– Människor som har skäl för att få skydd måste vi hjälpa men det kommer många andra som inte har asylskäl. De vill ha det bättre men det är inte möjligt för alla att få stanna.

Stella: Har du gjort något olagligt någon gång?

– Jag körde trimmad moped, det får ni inte göra!

Annons
Annons
Annons
Annons