Annons
X
Annons
X

Jan Björklund attackerades

Jan Björklund (FP) attackerades på onsdagen under ett besök i Hebron. Livvakterna fick gå emellan och den pågående rundturen avbröts, men utbildningsministern klarade sig oskadd.

– Det var obehagligt, det var en mycket aggressiv person som gick till attack. Det hände i en gatumiljö och det fanns mycket människor där. Men plötsligt var den här personen väldigt nära och väldigt aggressiv, säger han till TT sent på onsdagskvällen.

Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det var under ett resa i Israel och Palestina som utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund (FP) plötsligt tvingades avbryta besöket på en bosättning i Hebron på Västbanken.

Det sedan en bosättare försökt attackera honom.

– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund. Hans livvakter från Säpo fick gå emellan och då uppstod handgemäng, säger pressekreterare Eva-Marie Byberg till SvD.

Annons
X

Jan Björklund – liksom övriga närvarande – klarade sig oskadda, men den israeliska militären beslutade att avbryta besöket.

– Vi gjorde som de sade – skyndsamt. Vi fördes till de bilar vi kommit i och lämnade området, säger Byberg.

Hon kan inte beskriva det inträffade i detalj och vill heller inte uppge om liknande situationer inträffat tidigare då hon själv varit närvarande. Men hon konstaterar att situationen är väldigt ovanlig.

– Det är inte ofta säkerhetsvakterna behöver ingripa på det här viset. Det är klart att det är obehagligt, säger hon.

Varför bosättaren försökte angripa Jan Björklund är oklart. Eva-Marie Byberg känner inte till något motiv.

– Jag har inte hört något om det, säger hon.

Maria Kabatanya är på plats i Hebron som observatör för Sveriges kristna råd. Hon blev vittne till händelsen och säger till
Aftonbladet:

– Hon träffade Säpovakten istället för Jan Björklund och hon slog tre slag innan hon föll till marken. Militären jag pratade med säger att hon var arg för att det fanns en palestinier i sällskapet och de gick på en gata där det är förbjudet.

Jan Björklund är i Israel och Palestina i egenskap av både utbildningsminister och vice statsminister. Dels har han i Tel Aviv studerat hur Israel planerar sin forskning, dels träffar han ledare för att diskutera fredsprocessen.

– I måndags träffade han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, i morgon ska han träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas, säger Eva-Marie Byberg.

På tisdagen befann han sig i Hebron för att göra ett besök hos TIPH – Temporary International Presence in Hebron. Organisationen har skickat observatörer till området, däribland några svenska, vilka Björklund nu skulle ha hälsat på.

– De skulle ta oss med på en rundtur för att ge oss en känsla av hur det ser ut på marken. Det är ett väldigt oroligt område.

Annons
Annons
X

Jan Björklund.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X