Annons
X
Annons
X

Jamtli ställer in utställning

Jamtli ställer in utställningen ”Udda och jämt”, uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”. Allt för många av de medverkande konstnärerna har hoppat av, i protest mot beslutet att porta Lars Vilks.

Av Spektra, TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

– Från början hade 16 konstnärer tackat ja. I måndags var hälften kvar och när det blev ännu färre kändes det inte som vi kunde göra en representativ utställning om samtidskonst som vi tänkt, säger Görel Stephansson, ordförande i Jämtlands läns konstförening som tillsammans med Jamtli arrangerade utställningen

Det var förra veckan som Jamtlis chef Henrik Zipsane meddelade att man inte tänkte visa Lars Vilks verk på utställningen ”Udda och jämt”, med motiveringen att han tänkt tala på en islamfientlig konferens i New York den 11 september, samt hans kommentarer i olika medier kring islam. Beslutet fick nästan samtliga av utställningens övriga konstnärer, som Marianne Lindberg De Geer, Anna Odell och Jockum Nordström, att hoppa av utställningen.

TT Spektra: Var något beslut på vägen förhastat?

Annons
X

– Det gick för fort det som hände i förra veckan, man agerade för snabbt. Jag önskar att vi hade kunnat bearbeta alla uppgifter, hunnit ta kontakt med Lars Vilks, med Bengt Adlers som stått för urvalet och med övriga konstnärer, säger Görel Stephansson.

Lars Vilks har tidigare sagt att han deltar i konferensen i New York för att tala om den debatt som orsakades av hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund. Enligt Görel Stephansson diskuterades hans medverkan i utställningen när arbetet med den började för ett och ett halvt år sedan.

– Vi var medvetna om att han var kontroversiell, han var med som provokatör.

Utställningen skulle ha öppnat den 30 september.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X