Annons
X
Annons
X

Jämtland i topp med flest utförsäkrade

Jämtlands län kommer att ha störst andel utförsäkrade i landet efter nyår. Här är också ohälsan högst. Flera som SvD pratar med känner stor oro för den privata ekonomin och den ovissa framtiden.

(uppdaterad)
Åsa Staflin är lärare, Kathe Gawek Arnabo jobbar som undersköterska medan Eva Andersson är barnskötare i Ås. Hon jobbar nu 75 procent, men måste träna och vila för att orka med.”Att gå upp i tid blir för tufft så därför tänker jag avstå från introduktionen även om jag förlorar på det ekonomiskt”, säger Eva Andersson.
Åsa Staflin är lärare, Kathe Gawek Arnabo jobbar som undersköterska medan Eva Andersson är barnskötare i Ås. Hon jobbar nu 75 procent, men måste träna och vila för att orka med.”Att gå upp i tid blir för tufft så därför tänker jag avstå från introduktionen även om jag förlorar på det ekonomiskt”, säger Eva Andersson. Foto: TINA STAFRÉN

Tidigare artiklar:

KROKOM För Åsa Staflin blir det en brysk förändring redan efter helgerna. Hon är lärare i Änge, men har varit sjuk i tolv år. Ibland heltidssjukskriven, men hon har också jobbat 25, 50 och nu 75 procent.

– Jag har tänjt mina gränser till det yttersta och jag är uppriktigt skitnöjd med mig själv, att jag nu kan jobba så mycket och med så bra närvaro. Jag tänker inte riskera allt och gå upp till heltid eller gå introduktionen på de sista 25 procenten. Det orkar jag inte. Då tar jag hellre den ekonomiska smällen och är tjänstledigt på 20 procent och avstår från aktivitetsersättningen. Det kostar mig 5 000 kronor, men jag har inget val, säger hon.

Annons
X

Nästa år kommer nästan 550 personer i Jämtland att få sin sjukpenning indragen och bollas över till Arbetsförmedlingen. Det är värst i landet enligt SvD:s beräkningar. Under minst tre månader ska de testa arbetsförmåga för att antingen gå upp i tid eller börja jobba överhuvudtaget. Några efter att ha varit sjukskrivna i över tio år.

Mest är det kvinnor och de allra flesta i Krokom jobbar för kommunen och är deltidssjukskrivna. De har jobb men måste ändå gå Arbetsförmedlingens introduktionsprogram i 87 dagar för att få ersättning.

I ett rum på Arbetsförmedlingen träffar SvD några av de som snart blir utförsäkrade.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gun-Britt Hansson är kokerska på en skola i Föllinge, jobbar halvtid och är sjukskriven resten. Hon har ont i nacken och känner ofta yrsel när hon tagit i för mycket. Men hon vill gärna jobba heltid igen och tänker ta chansen nu när den kommer nästa år.

  – Det kan funka, men jag känner ju också att man spelar ett spel med mig. Skadan kan ju faktiskt bli värre och då har jag ju förlorat på det här, säger hon.

  På bara en halvtimme sänker sig mörkret denna ruggiga eftermiddag i tätorten Krokom, några mil från Östersund på vägen mot Åre. Från Frasses hamburgerbar intill stationshuset kommer ett blekt sken, då är det varmare från julbelysningen som två män sätter upp i den ståtliga granen från Nyheden på torget utanför kommunhuset.

  Sedan i våras pågår ett EU-finansierat projekt där syftet är att skapa friska och attraktiva arbetsmiljöer. Fokus ligger på bättre ledarstöd på arbetsplatserna och olika sorters rehabilitering för långtidssjukskrivna så att de kan komma tillbaka i jobb i kommunen.

  – Men det handlar också om rehabomställning för att testa om man klarar ett annat arbete utanför den kommunala verksamheten, säger projektledaren Agneta Sunder.

  Bakgrunden var den extremt höga sjukfrånvaron på 13,5 procent av de kommunanställda för några år sedan. Den är nu nere i 9,3 procent men målet är satt till sju procent. EU-projektet är en pusselbit för att lyckas och det ska pågå fram till hösten 2011.

  – Några resultat finns inte ännu. Vi jobbar både i grupp och med individuella insatser och alla har en egen coach. Det är avslappningsövningar, stresshantering och fysiska aktiviteter, men för många är det också ett mervärde att träffa andra som tänker likadant och känna att man inte är någon konstig prick, säger projektkoordinator Karoline Humble.

  Belastningsskador och stressrelaterade sjukdomar är de dominerande orsakerna till sjukskrivningarna bland de 40-50 som jobbar för kommunen och som berörs av utförsäkringen. De flesta är anställda i äldreomsorgen.

  – Det är tunga lyft, mycket stress och lite medbestämmande. Ryggen, axlarna och nacken tar stryk och psykiskt mår man inte bra. Det hänger ihop när man får slita hund för att bemanningen är för dålig och så har det varit länge i den här kommunen. Det är först nu man försöker ta tag i sjukfrånvaron och långtidssjukskrivningarna, säger Lola Persson, ordförande för Kommunal i Krokom.

  Historiskt har befolkningen i Jämtland haft mycket ohälsa. Den har sjunkit något, men är fortfarande högst i landet. En starkt åldrande befolkning spelar in, men en orsak anses vara att man gjort generösare bedömningar till sjukskrivningar.

  – Attityden och inställningen har varit mer accepterande till att vara sjukskriven i Jämtland, men det håller nog på att ändras, tror Per Sundin, samverkansansvarig på Försäkringskassan.

  Han menar att det nu är viktigt med tydliga regler och att komma igång med åtgärder tidigt. Det är det bästa sättet att förebygga långa sjukskrivningar och då avser han personer med belastningsskador, stark smärta och psykisk ohälsa.

  – De med svåra sjukdomar fortsätter förstås att vara sjukskrivna. Säkert kommer också en ganska stor grupp som nu blir utförsäkrade återgå i en sjukskrivning efter tre månader, säger han.

  Arbetslösheten är lägre i Krokom än riksgenomsnitt och det antas bero på att man drar nytta av både Östersund och Åre och för den delen även arbetsmarknaden på den norska sidan.

  Yngve Gradin är chef för Arbetsförmedlingen i Krokom och Åre. Han tycker generellt att stora arbetsgivare borde göra mer åt arbetsmiljön och skräddarsy arbetsuppgifter för att undvika sjukskrivningar.

  Men för dem som nu utförsäkras förstår han att situationen kan kännas pressande. Ett 20-tal överlämningsmöten med Försäkringskassan har redan gjorts under hösten och det viktigaste på dessa är därför att skapa trygghet.

  – Det handlar om att testa arbetsförmågan och leta möjligheter under introduktionen. Men under 25 procent, 10 timmars arbete i veckan, går vi inte. Det är svårt att hitta arbetsuppgifter för kortare tid än så, säger han.

  Socialnämndens ordförande, Cristine Persson (C) har inga problem att försvara allianspolitiken för människor i gränslandet mellan att vara sjuka och att kunna arbeta till viss del.

  – De flesta vill känna sig behövda. Man ska få hjälp, men det krävs också att några tar sig i kragen, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Åsa Staflin är lärare, Kathe Gawek Arnabo jobbar som undersköterska medan Eva Andersson är barnskötare i Ås. Hon jobbar nu 75 procent, men måste träna och vila för att orka med.”Att gå upp i tid blir för tufft så därför tänker jag avstå från introduktionen även om jag förlorar på det ekonomiskt”, säger Eva Andersson.

  Foto: TINA STAFRÉN Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X