Annons
X
Annons
X

Jämtin vill prata om jobben

Socialdemokraterna har kopplat ett starkt grepp om LO-väljarna. Men Moderaterna har fortfarande ett försprång i tjänstemannagrupper. Partisekreteraren Carin Jämtins strategi är att mer jobbpolitik ska leda till att Socialdemokraterna kommer i kapp även bland de väljarna.

Socialdemokraterna ser under Stefan Löfvens ledning ut att skörda framgångar i väljarkåren, med en historiskt stor uppgång i opinionen sedan han valdes. Men sympatierna kommer än så länge huvudsakligen från traditionella S-väljare. Drygt 50 procent av de tillfrågade LO-medlemmarna säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Bara 16 procent skulle gå till Moderaterna. Bland TCO- och Saco-medlemmar har Moderaterna fortfarande ett övertag. Detsamma gäller i den tunga åldersgruppen av arbetsföra (30-49 år). I den får M 36 procent mot S 30 procent.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, säger sig vara medveten om att hennes parti på bred front måste nå fler väljargrupper för att säkra ett opinionsövertag.

– Framför allt så handlar det om att prata om var de nya jobben ska fram, hur man ska stärka utbildningsfrågorna men också miljöpolitiken. Ju mer vi får prata om de områdena och några till så tror jag att vi kan nå ut till TCO- och Saco-grupperna.

Annons
X

Hon tolkar partiets uppgång i Stockholmsopinionen som ett tecken på att även traditionellt sett mer borgerliga väljare attraheras av partiet.

– Men vi måste göra större inbrytningar. Det vill vi göra. Vi är ett parti som har en politik för breda grupper i samhället.

Tror du att Stefan Löfven har lättare att locka mittenväljare än vad Håkan Juholt hade?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att vi nu fokuserar på nya jobb, det tror jag har en attraktionskraft på mittenväljarna, likväl som våra traditionella väljare. Svenskarna vet att det är jobb som skapar individuell frihet för de människor som får jobb, men också bättre välfärd och bättre ekonomisk utveckling. Och det tror jag har en attraktionskraft. Stefan Löfven bär ju och äger den frågan.

  Stefan Löfven uttrycker sig bland annat mer positivt om rut-avdraget än vad hans företrädare gjorde. Han har också signalerat en tveksamhet till att återregleringar, vilket var Juholts paradfråga.

  – Partiordföranden är jätteviktig genom hur man väljer att lägga sina ord. Och de är väldigt olika som personligheter. Däremot sakfrågemässigt och hur vi ska rösta i olika frågor där har Stefan Löfven varit tydlig med att det är höstbudgetens prioriteringar som ligger fast.

  Så du tycker inte att han skickar ut andra signaler än sin företrädare?

  – Jag tycker inte att han gör det. Han använder andra ord. Men vi har inte fattat några nya beslut.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X