Annons
X
Annons
X

Jämtin: Tänker inte tolka Östros

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte ”tolka” Thomas Östros svar på SVT:s fråga om förtroendet för Juholt.

Själv har hon fullt förtroende för S-ledaren – men beskriver samtidigt läget som allvarligt för partiet.

”Klart att det finns en stor oro”, säger hon tlll SvD.se.

Foto: SCANPIX

S-riksdagsledamoten Thomas Östros
omtalade svar på om han har förtroende för S-ledaren Håkan Juholt i
SVT:s Agenda har väckt förvåning bland statsvetare och S-kännare.

Samtidigt är tystnaden
påtaglig när SvD.se söker toppnamn inom S för att ställa frågor om förtroendefrågan – men också om de senaste dagarna bevakning kring partistyrelseledamoten Anders Johanssons upprörda
sms om Håkan Juholts insatser.

Carin Jämtin – hur reagerar du på det Östros säger när det gäller förtroendet för Juholt?

Annons
X

– Han har ju intressanta åsikter som jag lyssnar på, Thomas är en klok person. Att vi måste jobba vidare med politik och komma fram med socialdemokratiska idéer på olika sätt.

Det är klart att många är oroliga, så är det.
Carin Jämtin om läget för S.

Men just detta att han inte själv vill uttala förtroende – utan hänvisar till VU?

– Jag tänker inte ägna mig åt att tolka vad han sa. Vi har uttalat ett förtroende för Håkan och jag har personligen ett förtroende för Håkan Juholt som partiordförande. Jag tycker att Östros sa viktiga saker som vi också försöker jobba efter, och jag ser fram emot att träffa honom i riksdagen snart igen.

Fem veckor efter att VU backade upp Juholt – hur är läget i dag för partiet?

– Intensivt. Det pågår mycket jobb runt om hela Sverige med samtal kring barnfattigdom, jobben som en grund för att många barn växer upp utan det man har rätt till som barn, hög arbetslöshet och andra utmaningar.

– Vi har många partimedlemmar och sympatisörer som är väldigt oroade över att vi har svårt att ta plats i den politiska debatten. Vi jobbar hårt för att få ut en socialdemokratisk agenda och för att få diskutera politik. Stämningen är allvarsam men inte sammanbiten.

Delar du uppfattningen att ni har svårt att ta er in i debatten?

– Det har varit väldigt mycket diskussion om annat, både hyresbidrag och sms. Det gör att vi fått lägga mycket tid i tidning, radio, tv åt annat än de sakpolitiska frågorna. Enda sättet att ändra på det är att börja prata om kampen mot arbetslöshet och rätten till bra utbildning för barn, men också bra omsorg för äldre.

Skop kom senast idag med dåliga opinionssiffror för S (26,8 procent). Hur tänker du kring det?

– Jag tänker att det är oerhört allvarligt och att enda sättet att vända detta är att komma tillbaka till att prata om politik. Framförallt kanske nu på central nivå där vi måste komma ut och prata om hur vi ser på äldreomsorgen och hur vi ska få fler jobb i Sverige.

Flera bedömare tycker att Anders Johanssons uppmärksammade sms vittnar om svåra spänningar i partiet. Delar du den uppfattningen?

– Det är klart att många är oroliga, så är det. Men samtidigt är vi väldigt överens, det möter jag alltid, att vi ska tillbaka till att prata om politik. Och de dlesta är nöjda med budgetmotionen som lades i riksdagen och det är för mig ett bevis på att de allra, allra flesta i partiet tror på den politiska inriktningen som börjat formas nu.

– Men det är klart att det finns en stor oro, det gör det.

LÄS OCKSÅ:
Tystnad bland toppnamn inom S

LÄS OCKSÅ:
”Thomas Östros flyttar fram sina positioner”

LÄS OCKSÅ:
Så undvek Östros frågan om förtroendet för Juholt

LÄS OCKSÅ:
Ras för S i Skops valbarometer

Thomas Östros i SVT:s Agenda

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X