Annons
X
Annons
X

Jämtin spelar SD i händerna

DEBATT. Socialdemokraternas partisekreterare har lanserat ett förslag om att införa en muslimsk helgdag. Hennes mentala bild av det mångkulturella samhället innefattar tydligen blott svenskar (”kristna”) och invandrare (”muslimer”), skriver Nima Dervish.

(uppdaterad)
[object Object]
Carin Jämtin, partisekreterare (S). Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

KULTURDEBATT

Man kan nästan undra om Carin Jämtin fick betalt av SD innan hon kom med förslaget att införa en muslimsk helgdag. Det hade varit mer trösterikt än insikten att våra politiker ”bekämpar” SD i ord, men i handling hjälper partiet mer än dess egna pr-ansvariga. På vilket sätt fick Jämtins förslag de SD:are som är övertygade om att Sverige sakta men säkert islamiseras att inse att de har fel?

Jämtin konstaterar mycket riktigt att Sverige är ett mångkulturellt land, men glömmer bort att vi också lever i ett sekulärt land. Våra (ursprungligen hedniska) helgdagar må vara ”religiöst kristet betingade”, men majoriteten svenskar firar inte dem på grund av övertygelsen om att vi alla föddes i synd och att Guds son, född av en oskuld, korsfästes för att sona för våra synder, för att sedan uppstå från de döda! Likväl firar folk dessa högtider, inte för att de är kristna eller för att Sverige var kristet en gång i tiden, utan helt enkelt för att de gillar att ha ledigt, umgås med nära och kära, smälla raketer, måla ägg, dricka snaps, dansa med blommor i håret eller utdela presenter.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Därför har våra religiösa högtider inte avskaffats för länge sedan. (Glöm inte heller bort de etniska svenskar som väljer bort jul, påsk och dylikt och jobbar under de dagarna, antingen för att de saknar den religiösa motivationen som dessa dagar ”förutsätter” eller helt enkelt för att de inte bryr sig.)

  Annons
  X

  Jämtin slänger sig med ordet ”mulikulturellt” men tycks inte förstå dess innebörd.

  Jämtin slänger sig med ordet ”multikulturellt” men tycks inte förstå dess innebörd. Om hon var intresserad av multikultur (och inte monokultur med tillägg; bikultur) hade hon tänkt på alla de kulturer, religioner och folkslag som finns i Sverige: buddhister firar Vesakha, hinduer, jainister och sikher firar Diwali, wiccaner firar Samhain, konfucianer firar Konfucius födelsedag, assyrier firar Kha b-Nisan, bahaier firar Ridvan, zoroastrier, iranier, afghaner och kurder firar Noruz/Newroz, romer firar Ederlezi, judar firar Jom kippur och samer firar sin nationaldag – de tre sistnämnda är för övrigt officiella svenska minoriteter.

  För att inte nämna agnostiker och ateister som alltid hamnar utanför sådana diskussioner ”för de tror ju inte på någonting”!

  Dessa och andra grupper struntar Jämtin i. Hennes mentala bild av det mångkulturella samhället innefattar tydligen blott svenskar (”kristna”) och invandrare (”muslimer”). Då är det ärligare att säga att vi bor i ett ”abrahamitiskt samhälle” och inte missbruka ordet ”multikultur”.

  Ett i sanning multikulturellt förslag vore att låta alla grupper få en allmän helgdag, vilket givetvis är omöjligt då majoriteten av årets dagar skulle bli röda. Det rättvisa och realistiska alternativet blir följaktligen att låta folk plocka ut sina helgdagar som de behagar, i överrenskommelse med arbetsgivaren. Huruvida dessa dagar firas av religiösa, nationella, etniska eller bara personliga och praktiska skäl angår bara den som tar ut dem.

  Svenskar (även de som vill fira den muslimska högtiden Eid al-Fitr) kan redan nu tala med sina arbetsgivare och ta ledigt när de vill. Så varför försöker Jämtin ”lösa” ett problem som inte finns? Hennes förslag kan bara ha symboliskt värde, och då enbart för muslimer. Varför känner hon sig nödgad att plocka symboliska poäng hos en enda grupp?

  Orsakerna stavas populism – och identitetspolitik, svenska vänsterpolitikers specialitet och en av faktorerna som hjälpte SD in i riksdagen. Jämtins förslag är kosmetika, ämnad att ge intrycket att hennes parti bryr sig om invandrades behov, utan att en reell förbättring sker. Jämtins förslag visar med smärtsam tydlighet att hon inte har dragit några lärdomar från senaste valet.

  Nima Dervish

  Annons
  Annons
  X

  Carin Jämtin, partisekreterare (S).

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X