Annons

Jämtin: Risken är att FrP får igenom många förslag

Risken är att Fremskrittspartiet får igenom många av sina främlingsfientliga förslag, varnar Carin Jämtin (S). Skillnaden mellan Sverige och Norge är stor och varje land har sin logik, påminner Kent Persson (M).

Publicerad
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX

De båda partisekreterarna väljer att kommentera valresultatet i Norge på olika sätt. De borgerliga gick segrande ur striden – men vid sin sida har de nu Fremskrittspartiet som beskrivs som högerpopulistiskt och främlingsfientligt.

– Høyre har gjort ett fantastiskt val. Det ska man gratulera både Høyre och Erna Solberg till. De har konsekvent talat om sin egen politik och de har gjort ett ur ett framtidsperspektiv där de tydligt redogjort för väljarna hur de vill fortsätta att förbättra Norge, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Hur han tror att Fremskrittspartiet kommer att påverka politiken i grannlandet vill han i nuläget inte säga någonting om. Han påpekar att ”många och långa” regeringsförhandlingar först är att vänta:

Annons

– Vi har valt, som allians i Sverige, att förbereda oss väl inför valet för att i valet kunna berätta vad vi ska genomföra efter valet. I den delen kommer Erna Solberg nu ha en stor utmaning i att få ihop en politik, säger han och påminner om att skillnaden mellan Norge och Sverige i det härfallet är ”ganska stor”.

– Varje land har sin logik. Tittar vi på migrations- och invandringspolitiken för Norge i dag en restriktiv politik. Vi har som alliansregering gjort breda överenskommelser med Miljöpartiet som har gjort att Sverige i dag är ett ännu mer öppet land. Det är jag stolt över.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin uppskattar inte det som sker i grannlandet.

– Det är beklagligt att Norge nu får ett främlingsfientligt parti i regeringen, ett parti som gör skillnad på vi och de. Och jag känner obehag inför att det är Moderaternas systerparti Høyre som gör detta möjligt. Norge går nu en oviss tid till mötes. Det finns farhågor att Fremskrittspartiet kommer få igenom många av sina främlingsfientliga förslag.

Att Arbeiderpartiet och statsminister Jens Stoltenberg förlorar makten tycker hon naturligtvis är tråkigt, men hon gläds trots det åt resultatet.

– Det är glädjande att Arbeiderpartiet är det största partiet, mycket tack vare en fantastisk dörrknackningskampanj.

– Som svensk socialdemokrat som ser valet lite från utsidan är mitt intryck att norrmännen egentligen inte ville byta politik utan bara byta politiker.

Annons
Annons

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons