Annons
X
Annons
X

Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

Socialdemokraterna står utan partiledare. Det beskedet kom under lördagen vid en presskonferens på Sveavägen. Partisekreterare Carin Jämtin kommer dock att leda partiet – men som partisekreterare.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Den före detta partiledaren Håkan Juholt valde under lördagen att avgå från posten. Det spekulerades i om Carin Jämtin skulle bli tillfällig partiledare – men så kommer alltså inte att ske. Det stod klart vid en extrainsatt presskonferens på Sveavägen 68 med partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag har haft telefonkonferens med alla ordföranden för de 26 distrikten. Alla uttrycker att de känner sorg i dag. Det är en tid i vårt parti som är en kris, det går inte att använda något annat ord, säger Carin Jämtin.

Jämtin kommer dock att leda partiet – men uteslutande i egenskap av partisekreterare.

Annons
X

– Jag är inte partiordförande, utan partisekreterare, och partisekreteraren går in när partiordföranden inte finns kvar, säger Carin Jämtin.

– En situation som i dag har aldrig hänt tidigare i vårt parti. Den kanske kan jämföras med situationen 1986 efter mordet på Olof Palme.

– I en exceptionell situation får jag gå in och tillfälligt hjälpa till.

Under presskonferensen upprepade Carin Jämtin att Håkan Juholt tagit beslutet att avgå som partiledare på egen hand. Efter fredagens möte meddelade partiets verkställande utskott, VU, att Håkan Juholt hade fortsatt förtroende som partiledare.

– Jag respekterar hans beslut, och nu går vi vidare utifrån det beslutet.

Var detta ett sätt att rädda Håkan Juholts ansikte?

– Vi har inte haft en sådan diskussion, säger Carin Jämtin.

Carin Jämtin ville inte ge något besked om hur lång tid det kan dröja innan en ny partiledare presenteras. Partistyrelsen möts den 27 januari för att diskutera hur en efterträdare ska tas fram.

– Allt är öppet, det är partistyrelsen som bestämmer och VU kommer att förbereda det.

”Juholt fälldes inte av mediedrev” blog.svd.se Här meddelar Juholt sin avgång svd.se
Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 1 av 3
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 2 av 3
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X