Annons
X
Annons
X

Jämställdhet ska belönas

Morot för företag. Sänkta arbetsgivaravgifter till företag som är bra på jämställdhet. Så kan statsminister Fredrik Reinfeldt tänka sig att öka antalet kvinnor i näringslivet. I dag möter han de andra partiledarna i den första debatten efter valet.

(uppdaterad)
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det är med blandade känslor som Fredrik Reinfeldt tänker tillbaka på den 19:e september.

Å ena sidan: Moderaterna gör sitt bästa resultat sedan den allmänna rösträtten infördes, alliansen får över 250000 nya väljare och själv är han den första borgerliga statsminister i modern tid som blir omvald.

Å andra sidan: borgerligheten regerar i minoritet och Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen.

Annons
X

–Jag kände stolthet och glädje för de framgångar vi nått, men också ansvar för att något, som jag också nämnt i valrörelsen, skulle komplicera tillvaron, säger Fredrik Reinfeldt.

Men han ogillar fortfarande att prata om SD; partiet har fått en ”våldsam uppmärksamhet”.

–Min utgångspunkt är att det går att regera Sverige baserat på minoritetsstöd, och i vissa fall överenskommelser med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På det sättet tar jag ansvar för ett valresultat.

Den första blocköverskridande överenskommelsen offentliggjordes i förrgår: framtiden för den svenska Afghanistanstyrkan. Samtal pågår om friskolornas vinster samt asyl- och migrationspolitiken, för att förhindra att SD får inflytande.

–Det har varit ett stort reformområde, där vi framför allt har fört in arbetslinjen. Det syns i arbetskraftsinvandringen, det syns i tillåtelse att arbeta under asylsökningsprocessen, säger Fredrik Reinfeldt.

På vilka andra områden kan du tänka dig att göra upp med oppositionen?

–Det får lite grann visa sig, det måste utgå från samhällsproblem och vilka reformer vi försöker få igenom.

Efter valet är balansen i alliansen förändrad. Moderaterna basar över hela finansdepartementet och innehar också ordförandeposten i riksdagens tunga finansutskott. Det var viktigt, slår Fredrik Reinfeldt fast. För det första för att det egna partiet har ett ”starkt väljarförtroende” när det gäller ekonomin.

–Till detta kommer att ansvars- tagande för hållfasthet i offentliga finanser har varit en viktig del av förnyelsen av Moderaterna. Också vår krishantering, som ju många uttryckt uppskattning för, handlade mycket om detta.

De övriga tre allianspartierna har fortsatt ansvar för sina hjärtefrågor, poängterar han.

–Alliansregeringen ger dem möjlighet att på de områdena profilera sig och visa upp sig för svenska folket.

Jämställdheten är
egentligen Folkpartiets domän. Men i boken Framåt tillsammans, som Fredrik Reinfeldt gav ut under val- rörelsen, pekas frågan ut som avgörande. Han konstaterar att ”kvinnor fortfarande tjänar, äger och bestämmer mindre än män”. Att ändra på det är ”en mycket viktig frihetsfråga i ett land som berömmer sig om att ha kommit så långt”.

På kvinnodagen fick han en konkret idé av Ingrid Bonde, chef på AMF Pension: ge företag som sköter sig på jämställdhetsområdet sänkt arbetsgivaravgift.

–Det är en intressant idé. Vi har kommit en bit på väg när det gäller att få en bättre gender- balans, men jag tycker att det går för långsamt. Därför finns det anledning att lyssna till förslag som skulle kunna få tempot att öka.

Fredrik Reinfeldt föredrar morötter framför piskor, som kvotering.

–Vi är ofta rätt kritiska till generella arbetsgivaravgiftssänkningar, för vi är övertygade om att det snarare än att ge fler jobb används till att förstärka resultaten för företag eller att höja löner. Däremot tror vi att riktade lättnader kan vara en morot för att åstadkomma saker.

Det är oklart hur ett system med sänkta arbetsgivaravgifter till jämställda företag skulle kunna utformas, säger han.

–Men jag tycker att man ska ha ett utrymme att tänka lite fritt och testa idéer.

Ett av den nya regeringens första beslut var att tillsätta en statssekreterare med ansvar för kommunikation. PR-chefen Per Schlingmann vill få bort bilden av att regeringen skulle vara en förvaltarregering.

–Jag tycker nog att vi har markerat att vi har betydande ambitioner för reformer, men det är klart att vi påverkas av att vi är en regering i andra mandatperioden, säger Fredrik Reinfeldt.

Han vill fortsätta på ”den inslagna vägen”, bland annat med ytterligare inkomstskattesänkningar.

–Jag vill inskärpa hur ovanlig den svenska diskussionen är. Vi talar i termer av att vi snart kan vara tillbaka i balans och överskott i svensk ekonomi, helt avvikande från övriga världen.

När blir det ett femte jobbskatteavdrag, då?

–Det är en reformambition som jag räknar med ska komma under mandatperioden.

Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X