Annons
X
Annons
X

Jämställdhet och invandring i fokus i partiledardebatt

Jämställdhet och invandring – som förde FI och SD in i EU-parlamentet – lämnade tydliga spår i den sista partiledardebatten i riksdagen före valet. Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) plockade inte upp jämställdhetsfrågan.

Chockvågorna i de etablerade partierna gick inte att ta miste på efter Feministiskt initiativs skräll i EU-valet i maj. Både Socialdemokraternaoch Moderaternapresenterade snabbt handlingsplaner för ökad jämställdhet.

I gårdagens partiledardebatt tog jämställdhetsfrågan plats i riksdagens talarstol i framförallt Jan Björklunds (FP), Gustav Fridolins (MP) och Jonas Sjöstedts (V) anföranden. Även Fredrik Reinfeldt (M) nämnde som hastigast jämställdhet i sitt inledningsanförande i anslutning till jobbfrågan.

SvD:s statistiska sammanställning över frågorna som togs upp i hela den drygt fyra timmar långa debatten (både anföranden och repliker) visar att jämställdhet seglade upp som fjärde största ämne.

Annons
X

Det är en tydlig ökning jämfört med den förra partiledardebatten i riksdagen för ett halvår sedan. Då tog bara Jonas Sjöstedt (V) och Björn Söder (SD), som vikarierade för Jimmie Åkesson, upp jämställdhet i sina inledningsanföranden, och frågan debatterades inte i lika många efterföljande repliker.

**Ökningen till trots, **Lena Wängnerud – statsvetare vid Göteborgs universitet, medlem i SvD:s valpanel samt expert på kvinnors politiska inflytande – hade trott på ett än större genomslag.

– Jag hade förväntat mig att det skulle stå ännu högre upp på dagordningen. MP och FP tog upp jämställdheten som huvudteman i sina anföranden, medan det för övriga bara nämndes lite här och var.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiet har drivit feministiska frågor sedan partiet bildades 1981, påminner Wängnerud. Och Folkpartiet, säger hon, har en lång tradition kring de här frågorna.

  **– De försöker inte **göra snabba poänger. Det parti som skulle vinna på att lyfta frågan är Moderaterna. Om Fredrik Reinfeldt tänkte mer strategiskt skulle han betona jämställdheten mer.

  Om Fredrik Reinfeldt tänkte mer strategiskt skulle han betona jämställdheten mer.
  Lena Wängnerud, statsvetare i SvD:s valpanel

  För fyra år sedan röstade 8 procentenheter fler män än kvinnor på Moderaterna, en tendens som syntes även i årets EU-val. Särskilt unga tjejer tenderar att vända sig bort från partiet, visar forskningen.

  Samtidigt var Reinfeldt tydlig i debatten då han upprepade ett gammalt budskap: han är inte feminist – utan främst moderat.

  – Det är traditionell moderat politik. Han betonar arbetslinjen och påtalar att det är mest gynnsamt att fler kvinnor jobbar heltid, säger Lena Wängnerud.

  Att Moderatledaren medvetet försöker tona ned feminismen tror hon inte.

  – Så länge några partier tar upp frågan ekar tystnaden från de stora partierna. Att tysta den är i så fall en strategi jag inte tror fungerar. Jämställdheten är på väg upp i väljaropinionen.

  En viktigt och tydlig fråga för Feministiskt initiativ är antirasismen. FI har utsett SD:s dag i Almedagen till sin egen och planerar för en konsert samma klockslag som Åkesson ska hålla sitt tal.

  SD, som liksom FI skördade stora framgångar i EU-valet, fick också genomslag för sin profilfråga i gårdagens partiledardebatt. Invandring togs upp dubbelt så ofta jämfört med i januaris riksdagsdebatt, visar SvD:s genomgång, och blev den tredje mest omdebatterade frågan efter jobben och skolan. Framförallt berodde det på många repliker om arbetskraftsinvandring och utanförskap.

  Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, noterar att SD lagt upp sin debatteknik annorlunda nu jämfört med i början av året.

  – Då talade de mer om äldreomsorg, en fråga som Åkesson släppt helt den här gången. Det ger större utrymme att tala om invandring, vilket ger utslag. När han talar om det reagerar också de andra partiledarna på det han säger. Anledningen till att Åkesson nu kan sägas återgå till sitt partis kärnfråga är stundande val. Det är i invandrarfrågan de tror att de har mest att vinna, säger Hagevi.

  Läs SvD:s hela liverapport från partiledardebatten, med referat, analyser, grafiker och snabbguider här.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X