Jämställdhet kräver lag på pappaledighet

Lägst löner, sämst arbetstider, minst inflytande, svårare att få fasta anställningar och heltid. Och minst jämställda hemma. Oavsett jämförelse har alltid LO-kvinnorna sämst villkor. Men deras dåliga villkor syns betydligt mer sällan jämfört med de högre tjänstemannakvinnorna, anser Wanja Lundby-Wedin.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag blir fruktansvärt irriterad över att karriärkvinnor får breda ut sig och berätta om sina svårigheter som något exklusivt. Tänk om vi kunde få se beskrivningar av hur arbetarkvinnorna får ihop sina liv, säger hon.
Samtidigt är det delvis LO:s eget fel, konstaterar hon. I många år var klassperspektivet överordnat könsperspektivet. Med reformer skulle det vara möjligt att uppnå könsneutrala villkor och så skulle resten ordna sig mer eller mindre av sig själv.
– En kvinnlig vd och en kvinnlig arbetare har mycket mindre gemensamt än en manlig och kvinnlig arbetare på samma arbetsplats, det är självklart. Men vi har talat för lite om hur våra medlemmar har det på hemmaplan och den strukturella ojämställdheten.
Samtidigt har kvinnor oavsett klass vissa saker gemensamt.
– En kvinnlig vd och en kvinnlig arbetare som träffas på dagis, när arbetsdagen är slut, kan säkert dela känslan av stress och otillräcklighet. Men deras förutsättningar i vardagen är ändå väldigt olika.

Det saknas dock inte bara vardagsbeskrivningar av arbetarkvinnornas liv – också deras yrkesliv är osynliggjort. En utredning förra året visade till exempel att det finns 27 olika statistiska yrkesklassificeringar av maskinoperatörer, ett mansdominerat arbetaryrke. Samtidigt finns det en enda klassificering av de kvinnodominerade arbetaryrkena undersköterska och sjukvårdsbiträde.
– Det är till och med så att många tänker ”man” när vi talar om yrkesarbetare. Inte på en undersköterska eller kallskänka, även om deras utbildning är lika lång eller kanske längre än en montör inom industrin. LO borde varit bättre på att synliggöra också arbetarkvinnornas yrkeskompetens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons